Εντονο παρασκήνιο με πολιτικές προεκτάσεις και ωμές παρεμβάσεις στο έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς αποκαλύπτει η άλλοτε επικεφαλής της συγκεκριμένης εισαγγελικής Αρχής Ελένη Ράικου, επιλέγοντας να τοποθετηθεί μέσω κύκλων, με αφορμή δημοσιεύματα για την εν εξελίξει έρευνα της Novartis και την προσπάθεια να βάλουν στο κάδρο της υπόθεσης τον σύζυγό της.

Οταν μια ανώτερη εισαγγελική λειτουργός, η οποία είτε από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών όπου είχε επιλεγεί με την ψήφο των συναδέλφων της, είτε από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπου είχε επιλεγεί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, έχει χειριστεί σωρεία σοβαρών υποθέσεων, με έντονο πολιτικό άρωμα, φτάνει στο σημείο να φωτογραφίζει – έστω κι αν δεν κατονομάζει – κυβερνητικό παράγοντα, αποδίδοντάς του το προσωνύμιο «Ρασπούτιν», τότε, όπως εύστοχα παρατηρούσαν δικαστικές πηγές, «γεννάται μείζον θεσμικό θέμα». Κι αυτό γιατί κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι, ένας εν ενεργεία λειτουργός της Θέμιδας να καταγγέλλει ότι ισχυρός πολιτικός παράγοντας επιχείρησε κατ’ επανάληψη να παρέμβει στο έργο της, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας της στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Και μάλιστα να δίνει και το στίγμα των παρεμβάσεών του, αποκαλύπτοντας πως άλλες φορές φέρεται να ζητούσε να ασκηθεί επιτακτικά ποινική δίωξη εις βάρος προσώπων για τα οποία δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, και άλλες φορές με το ίδιο επιτακτικό ύφος εμφανίζεται να ζητούσε να αρχειοθετηθούν συγκεκριμένες δικογραφίες.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Ποιο είναι το πρόσωπο αυτό; Ποιες είναι οι υποθέσεις για τις οποίες το εν λόγω πρόσωπο παρουσιάζεται, μέσω των επίμαχων καταγγελιών, να πίεζε για άσκηση δίωξης; Και ποιες είναι οι δικογραφίες που χρεώνεται, μέσω των ίδιων καταγγελιών, ότι έδειξε ενδιαφέρον για την αρχειοθέτησή τους;

Ανεξάρτητα από τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, που όπως όλα δείχνουν η Ελένη Ράικου γνωρίζει πολύ καλά, αυτό που προκύπτει κατά την εισαγγελική λειτουργό είναι ότι κάποιος επιχείρησε να παρέμβει στο έργο της, κατά παράβαση των κανόνων του Συντάγματος και των νόμων.

Στον ίδιο πολιτικό παράγοντα το περιβάλλον της εισαγγελέως αποδίδει και τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων που αφορούν την υπόθεση της Novartis και την προσπάθεια εμπλοκής του ονόματος του συζύγου της, ο οποίος είναι στρατιωτικός γιατρός.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. Ειδικότερα, σε δήλωση μέσω κύκλων που πρόσκεινται στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, μεταφέρεται σαφές μήνυμα πως «ανοίγει σήμερα η αυλαία των αποκαλύψεων», σχετικά με τη δράση του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν». Οι προβολείς στρέφονται «στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»», επιχείρησε να της υποδείξει πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Ενδιαφέρον έχει ότι μέσω των ίδιων κύκλων διαμηνύεται προς πάσα κατεύθυνση ότι «η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου» και πως διατυπώνεται η βεβαιότητα ότι «με την πάροδο του χρόνου θα ανοίξουν τα στόματα πολλών συναδέλφων της, που υπήρξαν θύματα του συγκεκριμένου». «Στο χωριό της λένε – συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι – βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται».