Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους πιο αξιοπρόσεκτους «προπονητές μυαλού» (mental coach) στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Κυρίως, είναι αυτός που βοήθησε (μεταξύ άλλων) τον Μάικλ Τζόρνταν να φτάσει στο απόλυτο των ικανοτήτων του και να το ξεπεράσει. Δεν είναι τυχαία κάτοχος και ο ίδιος ενός από τα πρωτότυπα δαχτυλίδια πρωταθλητή που κατέκτησαν οι Μπουλς το 1991 – το πρώτο της «δυναστείας» του Σικάγου.

Ο Τιμ Γκρόβερ έχει πολλά να μας πει για τις ανθρώπινες δυνατότητες (που συνήθως εκδηλώνονται πιο εμφατικά στον αθλητισμό) αλλά και για τα καθημερινά θαύματα που συντελούνται από ανθρώπους που πετυχαίνουν στόχους για τους οποίους κανένας δεν τους είπε ούτε ένα απλό «μπορείς».

Στο βιβλίο του «Relentless» (Αμείλικτος) o Tιμ Γκρόβερ συνοψίζει σε 13 κανόνες όλες τις αρετές που συγκεντρώνει ο αθλητής «Cleaner», δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, αυτός που «καθαρίζει». Ανεξαρτήτως εμποδίων, δυσκολιών ή ατυχιών.

1. Να πιέζεις τον εαυτό σου πιο σκληρά, ακριβώς στο χρονικό σημείο που όλοι οι άλλοι λένε «αρκετά».

2. Να ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά του εαυτού σου που αρνείται να διδαχθεί πώς θα γίνεις καλύτερος.

3. Οταν αρχίσεις να βλέπεις τα πρώτα αποτελέσματα της αυτοπραγμάτωσής σου, εκεί πρέπει να απενεργοποιήσεις οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή και να συγκεντρωθείς ακόμα περισσότερο.

4. Να γνωρίζεις ακριβώς ποιος είσαι.

5. Η πίεση δεν σε τρομάζει. Σε κάνει να θριαμβεύεις.

6. Οταν όλοι πατούν το «κουμπί έκτακτης ανάγκης», αναζητούν εσένα.

7. Δεν συναγωνίζεσαι κανέναν. Απλώς βρίσκεις τις αδυναμίες του αντιπάλου σου και επιτίθεσαι.

8. Παίρνεις αποφάσεις, δεν εικάζεις. Ξέρεις την απάντηση όταν όλοι ακόμη κάνουν ερωτήσεις.

9. Δεν είναι ανάγκη να «αγαπάς τη δουλειά». Αρκεί να είσαι εθισμένος στην παραγωγή αποτελεσμάτων.

10. Καλύτερα να φοβίζεις παρά να αρέσεις. (Αν και συνήθως το πρώτο προκαλεί το δεύτερο, ακόμα και όταν δεν ομολογείται.)

11. Εμπιστεύεσαι ελάχιστους ανθρώπους. Και αυτοί τους οποίους εμπιστεύεσαι να εύχονται να μη σε απογοητεύσουν ποτέ.

12. Δεν αναγνωρίζεις ήττα. Ξέρεις ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

13. Δεν πανηγυρίζεις για τα επιτεύγματά σου, γιατί πάντα θέλεις περισσότερα.

«Μην το σκέφτεσαι»

Ο ίδιος τονίζει ότι η ουσία της επιστήμης του μπορεί να συνοψιστεί σε μία εντολή: «Μην το σκέφτεσαι». «Οι ικανότητές σου είναι αρκετές για ό,τι θέλεις να κάνεις, αρκεί να έχεις πάρει την απόφαση όχι απλώς να το κάνεις καλά αλλά να γίνεις ο καλύτερος σε αυτό. Είτε είναι δουλειά, επιστήμη, προσωπικός στόχος ή μπάσκετ. Ξέρεις πως όσες φορές και αν αποτύχεις θα έρθει νομοτελειακά η στιγμή που θα τα καταφέρεις, διότι απλούστατα είναι κάτι που το κάνεις ξανά και ξανά. Οχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά – κυρίως – σε πνευματικό, αφού ουσιαστικά ύστερα από κάθε αποτυχία προπονείς το μυαλό σου να το κάνει διαφορετικά, να το κάνει καλύτερα».

Ελεγε ο Χένρι Φορντ: «Πιθανώς να σκέφτεσαι ότι μπορείς να κάνεις κάτι ή ότι δεν μπορείς. Και στις δύο περιπτώσεις έχεις δίκιο». Το θέμα λοιπόν είναι αν θέλεις κάτι και αν το θέλεις στον απόλυτο βαθμό. Το σώμα θα ακολουθήσει. Δεν έχει επιλογή.