Ακόμα ένας μεγάλος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος αφήνει τη χώρα μεταφέροντας την έδρα του εκτός συνόρων και τώρα τίθεται το μεγάλο ερώτημα «Ποιος θα είναι ο επόμενος;».

Η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν που μετρά 116 χρόνια παρουσίας αποφάσισε να συστήσει εταιρεία συμμετοχών με έδρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Euronext της πρωτεύουσας της ΕΕ με παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Euronext Παρισίων και στην Αθήνα.

Της Τιτάν έχουν προηγηθεί με ανάλογες μετακομίσεις οι βιομηχανίες ΦΑΓΕ, Coca-Cola HBC και Βιοχάλκο.

Το country risk της ελληνικής οικονομίας παραμένει παρά την πρόσφατη έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και βαραίνει τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες ως προς τους όρους της άντλησης κεφαλαίων και δανειοδότησης. Οι εγχώριες επιχειρήσεις δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με ανταγωνιστές τους στις ξένες αγορές, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν προσφέρεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών τους.

Το μεγάλο ζήτημα που θέτουν παράγοντες της αγοράς είναι πως ακόμη κι αν αρθεί η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, μειωθούν οι φόροι, οι εταιρείες τέτοιου μεγέθους δεν επαναπατρίζονται…