Σκηνικό έντασης και «θερμού επεισοδίου» επιχείρησε να στήσει χθες το απόγευμα η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς συντονισμένα τα τουρκικά ΜΜΕ – και όπως αποδείχθηκε σε πλήρη συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση – ισχυρίστηκαν ότι το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παρενοχλήθηκε από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Ακολούθησε μάλιστα ανακοίνωση – απειλή του τουρκικού ΥΠΕΞ που καλούσε την Ελλάδα να «αφήσει συμπεριφορές «που κλιμακώνουν την ένταση».

Επεισόδιο, όπως αναφέρουν πηγές του «Πενταγώνου», δεν υπήρξε. Εντούτοις, επισημαίνουν πως η ελληνική φρεγάτα δεν βρέθηκε χθες στην περιοχή, δυτικά της Κύπρου και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου απλώς για τα… μάτια του κόσμου. Στόχος της ήταν αφενός να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου και αφετέρου να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να επιτρέψει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος – όπως εξηγούσαν χθες στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές – για τον οποίο η Αγκυρα επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά και προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητή κρίση. Οι Τούρκοι αμφισβητούν ότι η περιοχή δυτικά της Κύπρου στα βόρεια και δυτικά άκρα των οικοπέδων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Γι’ αυτό άλλωστε την Τρίτη, και στην προσπάθειά τους να δηλώσουν ότι είναι παρόντες στις ενεργειακές δραστηριότητες, εξέδωσαν παράνομη Navtex με την οποία δέσμευαν για ερευνητικές δραστηριότητες με το «Μπαρμπαρός» το τεμάχιο 4, το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τον Φεβρουάριο.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει προχθές με διάβημα του ΥΠΕΞ προς την τουρκική πλευρά, διαμηνύοντας στην Αγκυρα σε αυστηρό τόνο πως η νέα «τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Και υπενθύμιζε ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» που έπλεε στην περιοχή της Κύπρου να μεταβεί στο σημείο προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού.

ΕΞΟΡΓΙΣΤΗΚΑΝ. Η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή εξόργισε – όπως όλα δείχνουν – την Τουρκία. Και έτσι, από χθες το πρωί άρχισε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων που μιλούσαν για «πολεμικές κινήσεις» της Ελλάδας, για «παρενόχληση» ή «παρεμπόδιση» του «Μπαρμπαρός» από τη «Νικηφόρος Φωκάς». Αργά χθες το απόγευμα δε, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικές φρεγάτες συνόδευαν το τουρκικό σεισμογραφικό επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσουν στη σθεναρή στάση της ελληνικής πλευράς.

Οπως σημείωνε πάντως τόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ όσο και το «Πεντάγωνο» η πρακτική του Πολεμικού Ναυτικού να παρακολουθεί ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος όταν πλέει κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή έχει πρόθεση να την παραβιάσει είναι πάγια.

Χθες πάντως δεν ήταν μόνο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωση απειλώντας την Ελλάδα. Ακολούθησε το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το οποίο σε παρόμοιο ύφος προειδοποιούσε την Ελλάδα «να μην ενθαρρύνει πράξεις αντίθετες με τους κανόνες δικαίου για τη συνέχιση των διμερών σχέσεων και των καλών γειτονικών σχέσεων και να αποφύγει κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή». Συμπλήρωνε μάλιστα πως η απόπειρα να εμποδιστεί – εννοώντας την παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» στην περιοχή – η προσπάθεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες που είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη είναι ενάντια στους διεθνείς κανόνες. Και κατέληγε «πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο μέχρι τέλους».