Δεν έχουν τέλος οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Με το Ριάντ να συνεχίζει να αρνείται την εμπλοκή του και τις ΗΠΑ να δείχνουν ιδιαίτερα απρόθυμες να ταράξουν τη στρατηγική τους συμμαχία, νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τουρκικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» και βάσει των ηχητικών καταγραφών που υπάρχουν, αναφέρεται ότι ο Κασόγκι βασανίστηκε άγρια πριν αποκεφαλισθεί εντός του προξενείου. Σαουδάραβες πράκτορες που είχαν φθάσει στην Κωνσταντινούπολη για τον σκοπό αυτό – μια και οι προξενικές Αρχές είχαν δώσει ραντεβού στον Κασόγκι να περάσει στις 2 Οκτωβρίου από το κτίριο προκειμένου να πάρει έγγραφα που είχε ζητήσει για τον γάμο του – τον βασάνισαν στη διάρκεια της ανάκρισής του, κόβοντάς του τα δάχτυλα. Και κατόπιν τον αποκεφάλισαν.

Η «Wall Street Journal» δίνει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Επικαλείται πηγές που αναφέρουν πως δεν ανακρίθηκε, αντιθέτως ξυλοκοπήθηκε άγρια, ναρκώθηκε και δολοφονήθηκε. Μετά τη δολοφονία, στο ηχητικό ακούγεται μια φωνή που καλεί τον πρόξενο στο γραφείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μου δημιουργήσετε προβλήματα». Κάποιος του απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στη Σαουδική Αραβία, σκάσε». Ο Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι αναχώρησε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν ειδικοί της τουρκικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας μπουν στο κτίριο του προξενείου για να κάνουν έρευνες.

Ακούγεται ακόμη μία φωνή – που οι Τούρκοι αναγνώρισαν ως τον σαουδάραβα ιατροδικαστή Σαλάχ αλ Ταμπικί – να παροτρύνει τους υπολοίπους να ακούσουν μουσική καθώς διαμελίζουν τη σορό. Ο ιατροδικαστής άκουγε μουσική φορώντας ακουστικά καθ’ όλη τη διαδικασία. «Οταν κάνω αυτήν τη δουλειά, ακούω μουσική. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε κι εσείς» ακούγεται να λέει στην ηχητική καταγραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλης πηγής, όπως αναφέρει το Middle East Eye, ο δημοσιογράφος διαμελίστηκε όταν ήταν ακόμη ζωντανός. Η δολοφονία του διήρκεσε επτά λεπτά, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο.

Οι Αρχές της Τουρκίας ερευνούσαν επί εννέα ώρες το κτίριο του προξενείου την Τρίτη, ψάχνοντας για στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Μετά το τέλος της έρευνας ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε πως ορισμένοι από τους χώρους του προξενείου είχαν προσφάτως βαφτεί. Η Τουρκία θεωρεί πως ο πρίγκιπας του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εμπλέκεται στο περιστατικό καθώς ορισμένοι από τους πράκτορες που φέρεται να συμμετείχαν στην αποστολή δολοφονίας συνδέονται μαζί του.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μετά το Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο πολλοί κατηγορούν ως εκείνον που έδωσε την εντολή για την άγρια δολοφονία, μετέβη στην Αγκυρα, όπου χθες συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει απρόθυμος να αποσύρει τη χώρα του από συμφωνίες για πωλήσεις όπλων με το Ριάντ. Και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σκοπεύει να συμμετάσχει κανονικά σε διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα.