Η αναζήτηση της αλήθειας για το τι πραγματικά συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται. Επειτα από τις διεθνείς πιέσεις και τις ανακοινώσεις τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα από τον βασανισμό και τη δολοφονία του Κασόγκι, οι Αρχές του Ριάντ, στις οποίες ασκούσε έντονη κριτική, δίνουν τώρα μια νέα εκδοχή. Σύμφωνα με το CNN, ετοιμάζουν ανακοίνωση ότι «κάτι πήγε στραβά» στη διάρκεια της ανάκρισής του και πέθανε. Αρχικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ισχυριζόταν πως δεν είχε συμβεί τίποτα και πως ο δημοσιογράφος μπήκε μεν στο κτίριο του προξενείου αλλά βγήκε λίγο αργότερα – χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει κανένα στοιχείο για το σενάριο αυτό.

Χθες επισκέφθηκε το Ριάντ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και λίγο αργότερα υπήρξε ανακοίνωση ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας (σφοδρός επικριτής του οποίου ήταν ο Κασόγκι) συμφώνησε να γίνει πλήρης έρευνα για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Χθες, ερευνητές της τουρκικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας μπήκαν στο κτίριο του σαουδαραβικού προξενείου για πρώτη φορά και το έψαξαν εξονυχιστικά επί 9 ώρες. Νωρίτερα οι δημοσιογράφοι είχαν καταγράψει την είσοδο στο κτίριο ομάδων καθαρισμού. Χθες το βράδυ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφότου μίλησε με τα στελέχη που έκαναν την έρευνα, ανέφερε πως κάποια υλικά μέσα στο κτίριο είχαν βαφτεί πρόσφατα. «Ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα γρήγορα» είπε, κάνοντας λόγο για «τοξικά υλικά». Αξιωματούχος της αστυνομίας είπε ότι υπάρχουν ήδη κάποια ευρήματα τα οποία εξετάζονται αν έχει γίνει προσπάθεια να αλλοιωθούν.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, η όλη υπόθεση προκαλεί διλήμματα στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες. Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα και ξοδεύει πολλά για την αγορά όπλων από τη Δύση. Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι ο ίδιος ο διάδοχος Μοχάμεντ είχε εγκρίνει την ανάκριση και την απαγωγή του Κασόγκι, όμως τώρα η κυβέρνηση του Ριάντ θα τον προστατέψει ρίχνοντας την ευθύνη σε αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως, θέλοντας να μη διαταράξει τις στενές σχέσεις του με το σαουδαραβικό βασίλειο, είπε πως πιστεύει ότι τον Κασόγκι τον δολοφόνησαν «κάποια καθάρματα», υπονοώντας ότι ο φόνος του έγινε εκτός του προξενείου. Στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που είναι κοντά στον Τραμπ, κατηγόρησε χθες τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι και τον αποκάλεσε «ανεξέλεγκτο διάδοχο» που θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ασκούν τις τελευταίες ημέρες κριτική στο Ριάντ για την εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου. Ο Γκράχαμ ανέφερε ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο Τραμπ και ότι πρόκειται να του προτείνει το πάγωμα των πωλήσεων όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. «Αυτός ο τύπος είναι καταστροφή» είπε αναφερόμενος στον διάδοχο Μοχάμεντ. «Εβαλε να δολοφονήσουν τον δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο στην Τουρκία και περιμένει να το αγνοήσουμε. Αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύει και μας προσβάλλει». Την περασμένη εβδομάδα 22 γερουσιαστές αποφάσισαν να γίνει έρευνα σχετικά με το εάν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την εξαφάνιση του Κασόγκι.