Στο επόμενο καθοριστικό βήμα για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, δηλαδή στη συγκρότηση του σώματος που θα εκλέξει τον νέο επικεφαλής ιεράρχη με έδρα το Κίεβο, προχωράει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ».

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο προχθές ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επικοινωνία με την Κωνσταντινούπολη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να εφαρμόζει το σχέδιό του για την απονομή της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. «Αναμέναμε αυτές τις αντιδράσεις από τη Μόσχα. Εντούτοις προχωρούμε κανονικά στην υλοποίηση της απόφασής μας» τόνιζαν στα «ΝΕΑ» εκκλησιαστικές πηγές του Φαναρίου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουν πίσω παρά τις εμπρηστικές ανακοινώσεις και τα «αναθέματα» της Μόσχας.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ. Αυτό το διάστημα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνεργάτες του ασχολούνται με τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος το οποίο θα κληθεί να εκλέξει τον νέο επικεφαλής ιεράρχη της αυτοκέφαλης πλέον Ουκρανικής Εκκλησίας. Παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται, όπως σημειώνεται από το Φανάρι, «ούτε έχουμε δεχτεί πολιτικές πιέσεις ούτε έχουμε δώσει σε κάποιον το χρίσμα». Στη συνέχεια ο νέος επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας θα παραλάβει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον λεγόμενο τόμο της αυτοκεφαλίας. Αυτό αναμένεται να γίνει στο πρώτο συλλείτουργο του εκλεγμένου ιεράρχη με τον Βαρθολομαίο.

Αγκάθι η αναγνώριση. Το δυσκολότερο όμως κομμάτι μετά την χορήγηση της αυτοκεφαλίας θα είναι η αναγνώρισή της από τις 14 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και τις Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας). Μετά την εκλογή του, ο επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας με επιστολή θα ανακοινώνει σε όλες τις Εκκλησίες την εκλογή του. Ακολούθως, οι Εκκλησίες θα πρέπει να απαντήσουν αν τον αναγνωρίζουν ή όχι. Ηδη πάντως κάποιες Εκκλησίες έχουν ξεκαθαρίσει ποιο μέρος παίρνουν στον «ιερό» πόλεμο Μόσχας – Κωνσταντινούπολης. Χθες ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος χαρακτήρισε «καταστροφική» την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας, ενώ ο Πατριάρχης Αντιοχείας κάνει λόγο για «αντικανονικές αποφάσεις».