Δέσμια χρεοκοπημένων ιδεολογημάτων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αδυνατεί να σχεδιάσει, να οργανώσει και να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ. Οι ΤοΜΥ καρκινοβατούν χωρίς χρηματοδότηση και γιατρούς. Η «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» αποδεικνύεται «λογιστική συμφωνία» με την τρόικα για περικοπή του κόστους για το 2018. Στόχος τελικά είναι να τεθεί «φρένο» στις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα μέσω της ανάπτυξης των ΤοΜΥ και του περίφημου gatekeeping που περιορίζει την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ειδικούς γιατρούς και εξετάσεις, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Στη θέση ενός ΕΣΥ για όλους τους πολίτες, η κυβέρνηση χτίζει, απολύτως συνειδητά, ένα προνοιακό σύστημα περίθαλψης για τους φτωχούς και τα επείγοντα περιστατικά με υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ιατρεία χωρίς γιατρούς και εξοπλισμό και ατελείωτες αναμονές. Το αποτέλεσμα είναι η μετακύλιση του κόστους στην τσέπη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών.

Η εμμονή σε ένα κλειστό κρατικό σύστημα προσκρούει στην πραγματικότητα και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με υπερεπάρκεια γιατρών και διαγνωστικών κέντρων και ιατρείων, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τέτοια πληθώρα ειδικευμένων γιατρών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να τους αποκλείσει. Δυστυχώς, αντί να συνεχίσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΠΥ και της ενοποίησης όλων των διαθέσιμων υπηρεσιών της ΠΦΥ, σπαταλά πολύτιμους πόρους.

Η ίδρυση του ΕΟΠΠΥ σηματοδότησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, ειδικά στην Πρωτοβάθμια. Στη θέση ενός κατακερματισμένου τοπίου δεκάδων Ταμείων, με διαφορετικές παροχές, δημιουργήθηκε ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης και εξισώθηκαν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Πιστεύουμε στη δημιουργία ενός ενιαίου, καθολικού δικτύου πρωτοβάθμιων υπηρεσιών ικανού, υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Επιδιώκουμε την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων: των ιατρείων που ανήκουν στο κράτος, των υποδομών που ανέπτυξαν οι δήμοι και όλων των ιδιωτών που είναι διατεθειμένοι να συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ με βάση κριτήρια κόστους – αποτελέσματος. Βασικό κριτήριο η ποιότητα και βασική επιδίωξη η ελεύθερη πρόσβαση και η ελευθερία επιλογής γιατρού. Ενα τέτοιο σύστημα είναι εφικτό και έχει τη δυνατότητα να καλύψει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας