Την παραμονή του αγώνα ο Νικ Καλάθης δεν μπόρεσε να προπονηθεί καθώς είχε στομαχικές διαταραχές. Μετά τον αγώνα με τη Μακάμπι τις είχε… μεταφέρει στους αντιπάλους του! Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού συνέβαλε τα μέγιστα για να μπει με το δεξί το Τριφύλλι (89-84) στη φετινή Ευρωλίγκα και να διατηρήσει το αήττητο σερί του με τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ, που κρατάει από το 2013. Παρέα του ο εκπληκτικός Λοτζέσκι και ο Λάνγκφορντ.

Και τι δεν έκανε ο άνθρωπος-ορχήστρα των Πρασίνων, για τον οποίο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τίναξε την μπάνκα στον αέρα το καλοκαίρι προσφέροντάς του το τρίτο ακριβότερο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα (μετά των Σβεντ και Ντε Κολό) για να τον κρατήσει μόνιμο κάτοικο Αμαρουσίου για άλλα τρία χρόνια.

Μπορεί ο Ματ Λοτζέσκι και ο Κιθ Λάνγκφορντ να ηγήθηκαν επιθετικά, αλλά ο «προπονητής» εντός των τεσσάρων γραμμών ήταν αυτός που γύρισε τον διακόπτη στα δύσκολα. Δεν είναι μόνο οι 14 ασίστ του, οι 8 πόντοι και τα 3 κλεψίματα. Είναι το ότι προκάλεσε… ζαλάδες στους αντιπάλους του, ανακατεύοντας την αντίπαλη άμυνα, βγάζοντας σαν σε προπόνηση σε θέση βολής σχεδόν όλους τους συμπαίκτες του.

Οταν δε η άμυνα των Ισραηλινών υποτίμησε τον Καλάθη (στο τέλος του ημιχρόνου, που ενώ είχε να δώσει φάουλ τον άφησε αμαρκάριστο έξω από τη γραμμή των 6,75 μ.) εκείνος απλά με το μοναδικό του τρίποντο στον αγώνα έστειλε τον Παναθηναϊκό προηγούμενο στα αποδυτήρια (46-45). Ουσιαστικά ο Καλάθης δημιούργησε ένα… τρίγωνο του διαβόλου στην επίθεση με τους Λοτζέσκι και Λάνγκφορντ, τους οποίους τους «τάιζε» αβέρτα.

Ομάδα συνόλου

Επτά λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα οι γηπεδούχοι είχαν 19 ασίστ και μόλις 4 λάθη, σε μια τρομερή εξίσωση ασίστ – λαθών, που όμως εκείνη τη στιγμή δεν εξαργύρωναν στο παρκέ (70-67), κυρίως λόγω της κακής τους άμυνας στο πρώτο μέρος όπου δέχθηκαν 45 πόντους, τους 38 μέσα σε 13 λεπτά όταν από το εκρηκτικό ξεκίνημα (13-2 στο 3′) βρέθηκαν να κυνηγάνε το σκορ (37-40 στο 16′)!

Ακριβώς αυτή η βελτίωση με ευχάριστη έκπληξη σε αυτόν τον τομέα τον Ντίνο Μήτογλου (και σταθερή αξία τον Θανάση Αντετοκούνμπο) ήταν που έγειρε την πλάστιγγα, καθώς πλέον τα καλάθια της Μακάμπι έμπαιναν με το σταγονόμετρο (μόλις 6 πόντοι στα πρώτα 6 λεπτά της τελευταίας περιόδου).

Το πιο ευχάριστο όμως ήταν το γεγονός ότι ο Μήτογλου δείχνει ότι φέτος μπορεί να αποτελέσει βασικότατο γρανάζι στο ροτέισον του Παναθηναϊκού και γενικά οι Πράσινοι δείχνουν ότι θα είναι πολύ περισσότερο ομάδα συνόλου.

«Κλασικό παιχνίδι πρεμιέρας με πολλά λάθη. Λογικό, αλλά δεν δικαιολογώ μόνο για την εμπειρία μας σε αυτό το επίπεδο τα δύο προς το φινάλε που κρινόταν το παιχνίδι» τόνισε ο τεχνικός των Πρασίνων Τσάβι Πασκουάλ.

Απόλαυση για τους φίλους του μπάσκετ, από τη σαφώς ποιοτικότερη (σε σχέση με πέρυσι) Μακάμπι, ο Γουιλμπέκιν.

Παναθηναϊκός (28/49 δίπ., 7/20 τρ., 12/19 β., 24 ριμπ., 22 ασίστ, 10 κλεψ., 5 κοψ., 11 λ.): Τόμας 9, Λάνγκφορντ 13 (1), Λάσμε 8, Παπαπέτρου 4, Παππάς 6, Γκιστ 5, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι 20 (6/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα), Καλάθης 8 (14 ασίστ), Αντετοκούνμπο 10, Μήτογλου 6.

Μακάμπι (25/39 δίπ., 8/18 τρ., 10/14 β., 30 ριμπ., 18 ασίστ, 6 κλεψ., 2 κοψ., 18 λ.): Γουιλμπέκιν 24 (3/5 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 8 ασίστ), Ο’Μπράιαντ 4, Καλοϊάρο 11 (7ρ.), Ρολ 15, Κέιν 7, Τάιους 5, ΝτιΜπαρτολομέο 2, Μπλακ 14, Ζούσμαν 2.

n Η ΤΣΣΚΑ έκανε πάρτι στη Μόσχα με… καλεσμένη τη φιλόδοξη να επιστρέψει στις επιτυχίες και στα φάιναλ φορ Μπαρτσελόνα (95-75). Διπλό έκανε η Εφες στο Μόναχο (90-71) επί της Μπάγερν.

Κυνηγώντας το θαύμα

Το θαύμα της νίκης-πρόκρισης στους ομίλους της Ευρωλίγκας θα κυνηγήσει απόψε (19.30) στην Κρακοβία η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κόντρα στη Βίσλα, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλη 63-63 στο ΣΕΦ.