Εδωσε 4,8 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ για να εξαγοράσει τη σκοπιανή εταιρεία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος EDS με ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ. Το deal της δημόσιας επιχείρησης με την εταιρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κότσο Ανγκιούσεφ, που επισφραγίστηκε λίγο πριν από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες, μάλλον κρύβει «σκοτεινά σημεία», όπως καταγγέλλει και η ΝΔ.

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις (σε δηνάρια) της EDS που είναι αναρτημένες στο γενικό εμπορικό μητρώο της ΠΓΔΜ, η εταιρεία παρουσίασε το 2016 ζημιές 333,2 εκατ. δηναρίων, δηλαδή 5,4 εκατ. ευρώ, από κέρδη 1,4 εκατ. το 2016 και 1 εκατ. ευρώ το 2015. Τα συνολικά έσοδα της EDS με μερίδιο αγοράς στο 11,2% ήταν στα 88,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εκτινάχθηκαν στα 18,7 από 17,8 εκατ. ευρώ το 2016 και από 10,8 εκατ. το 2015.

Το πλέον ανησυχητικό των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι τα αρνητικά αποθεματικά κεφαλαίου. Αυτά πέρυσι έκλεισαν στα 914.253 ευρώ όταν το 2016 ήταν στα περίπου 4,5 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 3,9 εκατ. ευρώ. Αρνητικός ήταν επίσης πέρυσι και ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας και μηδενικοί οι δείκτες κέρδους και ανάπτυξης.

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν κύμα επίθεσης της ΝΔ προς την κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη είπε: «Την ώρα που οι Ελληνες ακριβοπληρώνουν τη ΔΕΗ που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Αλλά και ο τομεάρχης Ενέργειας και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας με ερώτησή του προς τη Βουλή και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αναφέρει: «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε αυτήν την οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία». Ο ίδιος σημειώνει πως «δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκε σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων».

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης:  «Πρόκειται για μία εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ».

Ο Γιάννης Μανιάτης, επίσης, επικαλούμενος απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη σε ερώτησή του στη Βουλή, υπογραμμίζει πως «ο υπουργός κάνει γνωστό ότι η εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS ήλθε στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 5 Φεβρουαρίου, η απόφαση ελήφθη την επομένη στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά σύμφωνα με τον Σταθάκη η αξιολόγηση και η αποτίμηση των δύο οίκων ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο».

Από τη μεριά του ο Γιώργος Σταθάκης με δήλωσή του αντιτείνει ότι «η εξαγορά έγινε με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες».

Αλλά και η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η EDS είχε το πρώτο εξάμηνο κέρδη 626.645 ευρώ, πιστοποιημένα από ορκωτό ελεγκτή», ενώ αναφορικά με το τίμημα εξαγοράς των 4,8 εκατ. ευρώ λέει πως αυτό ήταν «μικρότερο των αποτιμήσεων των δύο οίκων».