Ηταν μια κλειστή, τακτική, συνάντηση στη Νέα Υόρκη, που έγινε πριν από λίγο καιρό. Γύρω από ένα τραπέζι κάθισαν οι διαχειριστές μερικών από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds παγκοσμίως, που διαχειρίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, «για να ανταλλάξουν απόψεις» ή καλύτερα προβλέψεις, σχετικά με το τι έρχεται, διεθνώς. Τα συμπεράσματά τους; Εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σημειώστε ορισμένα από αυτά, τα βασικότερα:

Η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να ετοιμάζεται για προσγείωση – όχι απότομη, αλλά κλιμακωτά – προς τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020. Οπερ σημαίνει ότι δεν προσφέρεται για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

Ο πολύ υψηλός βαθμός επιρροής της στην παγκόσμια οικονομία, θα έχει ως αποτέλεσμα την ίδια πορεία να ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα και οι υπόλοιπες οικονομίες, αρχής γενομένης από την Ευρώπη, που εξακολουθεί να θεωρείται ρηχή, αλλά επειδή έχει υστερήσει έναντι της αμερικανικής σε αποδόσεις, μπορεί να έχει μπροστά της μια περίοδο ευκαιριών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις που διατυπώθηκαν, η περίοδος αυτή θα έχει σίγουρα και ημερομηνία λήξης. Αρα η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων θα συνεχιστεί, αλλά με μέτρο.

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα (σ.σ.: που δεν αναφέρθηκε βεβαίως στη συνάντηση) θα επηρεασθεί άμεσα από αυτή την πορεία, υπό την έννοια ότι το ελατήριο της ανάπτυξης, που αναμένεται μετά τη δεκαετή κρίση, θα χαλαρώσει κι άλλο. Αυτό με τη σειρά του θα έχει επίπτωση στην επίτευξη των κρίσιμων στόχων για τα υψηλά πλεονάσματα, που υποτίθεται ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας για την «έξοδο» από τα Μνημόνια και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Κλείνει η παρένθεση.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, οι αρνητικές ενδείξεις που περιγράφονται παραπάνω έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Μια ματιά στους (πραγματικούς) ρυθμούς ανάπτυξης της εκεί οικονομίας αρκεί για να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Για να μην υπάρχουν ίχνη αμφισβήτησης των παραπάνω, θα αναφέρουμε ότι λίγο ώς πολύ ανάλογες είναι οι προβλέψεις που γίνονται από τους περισσότερους αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων. Μια διαφοροποίηση που εντοπίζει κανείς, αν τις διαβάσει προσεκτικά, έχει να κάνει κυρίως με τον χρόνο που θα εκδηλωθεί το φαινόμενο. Ορισμένοι μεταθέτουν το κύριο μέρος του για τα τέλη του 2020. Το σίγουρο είναι ότι η διετία 2019 – 2020 θα είναι ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις.