Εκλογές πριν από όλα σημαίνουν διάταξη δυνάμεων και σχεδιασμός. Πολύ περισσότερο όταν το πολιτικό κόμμα που οργανώνει τα ψηφοδέλτιά του έχει αέρα νίκης. Το λέω αυτό αφού, όπως καταλαβαίνετε, οι διεργασίες στο παρασκήνιο εντείνονται. Και εννοώ τα ονόματα, οι εκλογικές περιφέρειες, οι συσχετισμοί. Υπό αυτό το πρίσμα θα ξεκινήσω σήμερα με δύο αποκαλύψεις. Αφορούν τη ΝΔ. Εδώ, λοιπόν, ο Μίλτος Βαρβιτσιώτης ενδιαφερόταν για τον Νότιο Τομέα της πρώην αχανούς Β’ Αθήνας. Λογικό. Κι όμως ο σχεδιασμός τον ρίχνει αλλού. Κι από όσο μαθαίνω, δεν τον χαλάει. Ο αστός Μίλτος λοιπόν πάει στον Δυτικό Τομέα. Μάλιστα ο ίδιος θα το ανακοινώσει το προσεχές Σάββατο σε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουν οι συνεργάτες του στο Περιστέρι. Για να το πω όπως ακριβώς το έμαθα: Ο Μίλτος αποδέχθηκε να πάει στα δύσκολα. Εδώ, για να έχετε πλήρη εικόνα, κατεβαίνουν επίσης ο λαϊκός και πολύπειρος Μάκης Γιακουμάτος και ο αθλητικός συντάκτης Αντώνης Πανούτσος. Επίσης, επειδή στα δυτικά ήταν να τεθεί επικεφαλής ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαθαίνω πως μάλλον δεν θα είναι αφού δεν έχει πρόθεση να κόψει έδρα από κανέναν.

Γενέθλια με εκπλήξεις

Το δεύτερο που θα σας μεταφέρω σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα θα το κάνω με επιφύλαξη. Κι αυτό αφού οι συζητήσεις ακόμη είναι σε εξέλιξη. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, λοιπόν, ήταν να κατέβει στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας. Εδώ θα είναι υποψήφιος και ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Υπάρχει λοιπόν η σκέψη ο Αδωνις να πάει νότια. Αν βέβαια αυτό κλειδώσει, να θυμίσω πως εδώ επίσης κατεβαίνουν ορισμένα μεγάλα ονόματα όπως ο Νίκος Δένδιας, η Αννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Διονύσης Χατζηδάκης. Χθες πάντως ο Αδωνις ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στην Καλλιθέα σε εκδήλωση του κόμματος και νομίζω πως θα ήταν περιττό να σας θυμίσω πως η Καλλιθέα είναι η καρδιά των Νοτίων. Αρα πιθανά ο αντιπρόεδρος ήδη το ζυγίζει. Να συμπληρώσω πως στο Μοσχάτο ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκδήλωση για τα 44 χρόνια της παράταξης που θα γίνει αύριο στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. Ετοιμάζουν και μια έκπληξη επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά έχω δεσμευτεί να μην το αποκαλύψω.

Εδωσαν τα χέρια

 Σχεδιασμοί βέβαια γίνονται και στα άλλα κόμματα. Πριν από μερικές ημέρες, ας πούμε, σε εξαιρετικό κλίμα όπως μου μεταφέρθηκε, συναντήθηκε η Φώφη Γεννηματά με τον Γεώργιο Καρρά. Να θυμίσω πως ο τελευταίος είχε αποχωρήσει από την Ενωση Κεντρώων και είχε προσχωρήσει στην ΚΟ της ΔΗΣΥ. Οι δυο τους λοιπόν συμφώνησαν να κατέβει ο Καρράς στον Δυτικό Τομέα. Το βρίσκω σωστό αφού ως μαχόμενος δικηγόρος – για χρόνια – ξέρει να μιλάει στις λαϊκές περιοχές.

Και άλλη κλήση σε Λαφαζάνη!

Τέλος δεν έχουν περιπέτειες του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πράγμα που εκθέτει πολιτικά, όπως έλεγε χθες ο ίδιος, την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα. Ο γ.γ. του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας δέχθηκε χθες νέα κλήση για απολογία για ενδεχόμενη δίωξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών για παράβαση των άρθρων 334 παρ. 3 και 396 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν το αδίκημα της διατάραξης της κοινής ειρήνης (ιδιώνυμο) και το αδίκημα της παρακώλυσης συναγωνισμού. Γενικά, ο «Λάφα» μιλάει για «βιομηχανία απολογιών, ως προεόρτια δικαστικών διώξεων», ενώ να θυμίσω δύο πράγματα: πως οι διώξεις έχουν ως αφορμή τη δράση του και συμμετοχή στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και επίσης πως ήδη όλο αυτό έχει σηκώσει αντιδράσεις και έξω. Χθες, ας πούμε, υπήρξε κείμενο υπεράσπισης του Λαφαζάνη από ευρωβουλευτές. Ανάμεσά τους ξεχώρισα την υπογραφή της Σοφίας Σακοράφα.

Πυρά από Φίλη για την ΕΡΤ

Ο Νίκος Φίλης έχει ξαναπάρει το όπλο του και χθες εξαπέλυσε πυρά κατά των συντρόφων του (στον ιστότοπο newpost.gr) που σίγουρα θα συζητηθούν. Για παράδειγμα, στην ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία αυταρχισμού στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απάντησε χωρίς να μασάει τα λόγια του: «Οταν γίνονται κατασχέσεις σε μικρούς λογαριασμούς, τι είναι; Για πείτε μου εσείς. Ή όταν ο πολίτης δεν έχει διευκολύνσεις, όπως οι 120 δόσεις, για να ρυθμίσει τα χρέη του;». Eίπε επίσης πως η συντηρητική συνιστώσα ενισχύθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό, ενώ έριξε και μια «βόμβα» λέγοντας πως η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει «παραδιοίκηση» και που κυβερνάται «από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων».

Ιερός πόλεμος

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε «πόλεμος» μεταξύ υπουργείου Παιδείας και θεολόγων για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων έστειλε στα σχολεία έγγραφα στα οποία αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Γαβρόγλου που έκανε λόγο για «παράνομες κινήσεις και σκοταδιστικές νοοτροπίες». Το υπουργείο ζήτησε μάλιστα από τους 13 περιφερειακούς διευθυντές να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τη μη τήρησή του. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ενωση προέτρεψε ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς να μη διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. Ο υπουργός Παιδείας έκανε μάλιστα λόγο για πειθαρχικές ευθύνες. Θα έχουμε συνέχεια.