Οι ηχηρές απουσίες από τη φετινή έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι δεν επισκιάζουν τις ιδιαίτερα σημαντικές πρεμιέρες που θα δούμε φέτος στην Πόλη του Φωτός και προδιαγράφουν το μέλλον των τεσσάρων τροχών. Η ηλεκτροκίνηση, το μέλλον της αυτοκίνησης, αλλά και οι πιο εμπορικές προτάσεις αποτελούν το βασικό μενού της γαλλικής έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της αύριο, 4 Οκτωβρίου. Από την έκθεση απουσιάζουν φίρμες όμως η Volvo, η Volkswagen, η Ford, η Fiat, η Opel κ.ά., συμμετέχουν όμως με πολύ σημαντικά μοντέλα (νέα, μελλοντικά και φουλ ηλεκτρικά ή υβριδικά) η Citroen, η ΒΜW, η Renault, η Mercedes-Benz, η Peugeot, η Smart, η Toyota και δεκάδες άλλες γνωστές φίρμες.

O εξηλεκτρισμός είναι το βασικό μενού της έκθεσης. Συγκεκριμένα, οι πρεμιέρες ηλεκτρικών μοντέλων περιλαμβάνουν το νέο Kia Niro, σε ηλεκτρική εκδοχή, σε δύο εκδόσεις μπαταρίας, με το λανσάρισμά του να αναμένεται στο τέλος του 2018.

Η Mercedes-Benz θα έχει στο περίπτερό της – μεταξύ άλλων – το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της, το EQC, που θα λανσαριστεί το 2019 και υπόσχεται αυτονομία 450 χιλιομέτρων. Ηχηρή θα είναι και η παρουσία της DS, με δύο σημαντικά μοντέλα: το DS 3 Crossback e-Tense, με αυτονομία 350 χιλιομέτρων, ενώ δίπλα του, το μεγαλύτερο SUV, το DS 7 Crossback e-Tense, μια υβριδική επαναφορτιζόμενη SUV πρόταση.

Mercedes-Benz: Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση θα κάνει, από τον κόσμο των επιδόσεων, με τα χαρακτηριστικά AMG, η Mercedes-AMG A 35 4MATIC με δίλιτρο κινητήρα και 306 ίππους. Στο ίδιο περίπτερο θα δούμε το νέο εξακύλινδρο GT 43 4MATIC+ 4-door Coupé των 367 ίππων, ενώ πρεμιέρα κάνει και η νέα B-Class που δίνει έμφαση στα σπορ χαρακτηριστικά ενός Sports Tourer μοντέλου.

Smart: Ενα επετειακό μοντέλο με αφορμή τα 20 χρόνια της φίρμας στην αγορά, το οποίο ονομάζει Forease, παρουσιάζει από αύριο στο περίπτερό της η γερμανική φίρμα. Εχει ιδιαίτερα πρωτοποριακή εμφάνιση, είναι κόνσεπτ, στο οποίο απουσιάζει η οροφή, ενώ το παρμπρίζ δείχνει ιδιαίτερα χαμηλό. Είναι ηλεκτροκίνητο και έχει σαφείς σχεδιαστικές επιρροές από τα Crossblade του 2001.

Audi: Το SQ2 παρουσιάζει στο Παρίσι και η γερμανική φίρμα. Η πιο ισχυρή έκδοση διαθέτει κάτω από το καπό της έναν δίλιτρο κινητήρα TFSI των 300 ίππων, με 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG, και φυσικά τη συνοδεία του συστήματος τετρακίνησης quattro. Επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ. ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Skoda: Το πρωτότυπο μοντέλο Vision RS θα έχει σε περίοπτη θέση το μέλος του γκρουπ VW. Το Skoda Vision RS κινείται από ένα plug-in (επαναφορτιζόμενο) υβριδικό σύνολο συνδυαστικής απόδοσης 245 ίππων. Αποτελείται από έναν κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρου TSI ισχύος 150 ίππων και ένα ηλεκτρικό μοτέρ απόδοσης 102 ίππων, συνδυασμένο με μια μπαταρία χωρητικότητας 13 kWh. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει τα 70 χιλιόμετρα, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζει πλήρως σε δυόμισι ώρες.

BMW: Η παγκόσμια πρεμιέρα της έβδομης γενιάς της νέας σειράς 3 είναι το σημαντικότερο γεγονός της έκθεσης, στο πλούσιο σε πρεμιέρες περίπτερο της  γερμανικής εταιρείας. Eπίσης, η βαυαρική φίρμα θα φιλοξενεί τη νέα BMW Z4 και Σειρά 8 Coupe, ενώ δίπλα τους θα έχουμε τις παγκόσμιες πρεμιέρες της τέταρτης γενιάς BMW X5 και της νέας BMW M5 Competition.