Οταν τον Φεβρουάριο του 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο Ιερώνυμος, αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν προβλέψει ότι μετά τη σφοδρή σύγκρουση Εκκλησίας της Ελλάδος – Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις Νέες Χώρες, το Φανάρι και η Αρχιεπισκοπή θα έπλεαν πλέον μαζί σε ήρεμα νερά. Πρόσθεταν μάλιστα τότε πως «κλειδί» για τη νέα ρότα θα ήταν οι καλές προσωπικές σχέσεις Ιερωνύμου και Βαρθολομαίου. Δέκα χρόνια μετά όμως, όπως όλα δείχνουν, οι παραπάνω προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

Οι σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου διανύουν μια περίοδο παρατεταμένης «παγωμάρας». Το κλίμα είναι κακό και ουδείς εκ των δύο πλευρών έχει διάθεση να το ωραιοποιήσει. Ακόμη και οι όποιες συναντήσεις τους, το τελευταίο διάστημα, περιορίζονται στα απολύτως τυπικά. Για παράδειγμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα – σήμερα και αύριο θα είναι στην Κρήτη – και την Παρασκευή θα είναι στην Αθήνα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα συναντηθεί με τον Ιερώνυμο. Ακόμη όμως κι αν τελικώς πραγματοποιηθεί ένα τετ α τετ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι «η ατμόσφαιρα θα είναι το ίδιο ψυχρή όπως και στην τελευταία συνάντησή τους τον περασμένο Ιούνιο στην Αρχιεπισκοπή» σημειώνουν εκκλησιαστικές πηγές.

Είναι πρόδηλο εξάλλου ότι οι πολλές επαφές αποφεύγονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είχε παραστεί στο περιβαλλοντικό συμπόσιο που είχε διοργανώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Αττική και Σαρωνικό στις αρχές του καλοκαιριου, ούτε στις «ιερές» τελετές που έγιναν για την αγιοκατάταξη του Ιάκωβου Τσαλίκη στην Εύβοια, με τον Βαρθολομαίο παρόντα και στις δύο εκδηλώσεις.

Πολλά ρήγματα. Τι χωρίζει τις δύο πλευρές; Η αντιπαράθεση Φαναρίου – Αθήνας δεν είναι για ένα θέμα όπως τη διετία 2003-2004, όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε αποφασίσει η Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει στην εκλογή μητροπολιτών στις λεγόμενες Νέες Χώρες χωρίς να αποσταλεί στο Πατριαρχείο σχετικός κατάλογος. Μάλιστα, τότε ο Βαρθολομαίος είχε διακόψει κάθε επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή και είχε επιβάλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον Χριστόδουλο. Τώρα, οι διαφωνίες Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι για πολλά και διαφορετικά θέματα. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά, στην περιοχή της Ριζούπολης, είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει τριβές. Χθες, μάλιστα, το ΣτΕ με απόφασή του έκανε δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη σφράγιση του ναού. Πάντως η δικαστική διαμάχη για το ίδιο θέμα δεν έχει τελειώσει.

Το 2014 αποδείχθηκε καθοριστική χρονιά για τη μετέπειτα επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιθυμούσε να αναλάβει τη Μητρόπολη Ιωαννίνων ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, πράγμα που δεν έγινε καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε επιλέξει για τον θρόνο τον στενό του συνεργάτη Μάξιμο.