Τριπλό «χτύπημα» χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάλτσμπουργκ. Με τον αέρα του «εν αναμονή πρωθυπουργού» είδε κόσμο – μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αλεξάντερ Στουμπ. Ενώ δεν παρέλειψε να πει, πρώτον, πως η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεύτερον, πως η χώρα μας είναι απούσα από αυτή τη συζήτηση επειδή η κυβέρνηση δεν έχει στο λεξιλόγιό της την έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων και, τρίτον, πως επίσης η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Επί ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα – συμπλήρωσε – δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας.

Σκοτεινοί διάδρομοι

Αφησε όμως και μια μεγαλύτερη μπηχτή που βλέπω να έχει συνέχεια. Είπε πως παρότι έχουν διατεθεί εκατοντάδες εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, «φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας».

Κάλυψη από Μαξίμου

Πάμε τώρα στην ΕΡΤ. Το στόρι με τον απαράδεκτο σχολιασμό του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα συνεχίστηκε χθες. Πάντως αν ο εν λόγω είχε την πλήρη κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου, αυτό επιβεβαιώθηκε από το χτεσινό παραληρηματικό σχόλιο του Θανάση Καρτερού στο Facebook. «Θίχτηκε, όμως (σ.σ.: o Μητσοτάκης) γιατί ο Καψώχας τόλμησε να πει από τη δημόσια τηλεόραση, ότι ο λόγος του στη ΔΕΘ, σε κάποια σημεία, αντιγράφει τις απόψεις Ιταλού θεωρητικού του φασισμού. Πράγμα που, παρεμπιπτόντως, είναι αλήθεια, και ας χτυπιούνται κάτω όσο θέλουν» έγραψε ο Καρτερός με τη γνωστή του αβρότητα.

Το στοίχημα της ΕΡΤ

Από την άλλη όμως, ο Νίκος Φίλης νωρίτερα κινήθηκε εντελώς διαφορετικά και πιο θεσμικά, αν μου επιτρέπεται ο όρος. Μακριά πάντως από την επίθεση Καρτερού. «Το στοίχημα της ΕΡΤ χάνεται κάθε μέρα. Η κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει την ΕΡΤ θα έπρεπε να της δώσει όλες τις δυνατότητες να αποκτήσει κύρος σε μια συγκυρία κρίσης για τα ιδιωτικά κανάλια» είπε (news 247) ο Φίλης αυτοκριτικά και ενώ δεν παρέλειψε και αυτός να επιτεθεί στη ΝΔ, αλλά με άλλο ύφος – για να είμαι δίκαιος.

Γκρίνια στο σπίτι

Κι αίφνης χθες είχαμε κρίση στην Ενωση Κεντρώων. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιάννης Σαρίδης υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή του προς τον Βασίλη Λεβέντη, αλλά και προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Τι προηγήθηκε όμως; Μα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος συνάδελφός του βουλευτής Δημήτρης Καβαδέλλας και όσα τραγελαφικά είχε κάνει στη ΔΕΘ. Θυμίζω πως ο Καβαδέλλας πρωταγωνίστησε στο πρόσφατο ανεκδιήγητο περιστατικό – μνημείο θράσους και γραφικότητας – στη ΔΕΘ όπου αξίωνε να μπει χωρίς εισιτήριο – βουλευτής γαρ – και τον έδιωξαν κακείν κακώς. Μάλιστα είχε στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση διαμαρτυρόμενος σφόδρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο βουλευτής του Λεβέντη είπε ότι υπήρχε «σχέδιο» εναντίον του προκειμένου να τον φιμώσουν διότι είχε προαναγγείλει ότι θα καταγγείλει στη ΔΕΘ «το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας…». Αυτή η συμπεριφορά λοιπόν οδήγησε τον Σαρίδη σε παραίτηση. Ο άνθρωπός μου στο κόμμα μού είπε πως πρόκειται περί «γκρίνιας στο σπίτι της Ενωσης Κεντρώων» και πως η μία παρεξήγηση οδήγησε στη δεύτερη. Πάντως η παραίτηση έγινε δεκτή και φαίνεται πως ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς προκρίνεται για νέος γραμματέας.

Το στέγαστρο

Και για όσους αγωνιούσαν για το αν θα ξανανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, να τους πληροφορήσω ότι το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του στεγάστρου της αίθουσας ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Λίγες τελευταίες πινελιές απομένουν – κυρίως για την τακτοποίηση του εσωτερικού της αίθουσας – και έτσι θα αποδοθεί κανονικά στους βουλευτές κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου την 1η Οκτωβρίου 2018.

Κόκκινη κάρτα στην Αλβανία

Η διαφαινόμενη συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας (του Μπερίσα) με το «Κόμμα των Τσάμηδων», εξεγείρει τη ΝΔ – η οποία θέλει να καταγραφεί ότι κινείται σε εθνική γραμμή και δεν έχει πρόβλημα να επιπλήξει τα αδελφά κόμματα. Η Πειραιώς – διά του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου – αποφάσισε να κινηθεί προκαταβολικά, κλείνοντας στόματα: «Η πληροφορία ότι το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας αποφάσισε να συνεργαστεί με το αποκαλούμενο “Κόμμα των Τσάμηδων” είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Η απόφαση αυτή κινδυνεύει – εξαιτίας ενός ανύπαρκτου θέματος – να δηλητηριάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η πλευρά που προκάλεσε αυτήν την εξέλιξη, αναλαμβάνει και την ευθύνη. Η θέση μας είναι γνωστή και σταθερή: Θέμα “τσάμικου” δεν υφίσταται».

Ρουβίκωνες και πληβείοι

Ενας επισκέπτης του Κοινοβουλίου συνελήφθη χθες από την Αστυνομία στην πύλη εισόδου, καθώς εντοπίστηκε από το κομπιούτερ και το διασυνδεδεμένο πληροφοριακό σύστημα που έχει η ΕΛ.ΑΣ. με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι εκκρεμούσε εις βάρος του δικαστική απόφαση για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο άλλοτε ΤΕΒΕ από το 2010. Το αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2015, επί των ημερών της Νάντιας Βαλαβάνη, έχει νομοθετηθεί η παύση των ποινικών διώξεων για μη καταβολή εισφορών στον διάδοχο του ΤΕΒΕ, τον ΟΑΕΕ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει το πληροφοριακό σύστημα. Η διαδικασία δε, προβλέπει τη σύλληψη όποιου εντοπίσει ο «μεγάλος αδελφός», την κράτησή του στο Τμήμα, την «επίσκεψή» του στη Σήμανση για δαχτυλικά αποτυπώματα και όλα τα σχετικά και μετά μια βόλτα στον εισαγγελέα! Κάποιοι θυμήθηκαν τα «γιουρούσια» του Ρουβίκωνα στη Βουλή, από την οποία έφευγαν ανενόχλητοι. Ομως είπαμε, άλλο ακτιβισμός και άλλο να χρωστάς στο ΤΕΒΕ…