Ενας κόσμος χωρίς ηγέτες οδεύει σαν να υπνοβατεί στην επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008, επειδή δεν κατόρθωσε να γιατρέψει τις αιτίες που προκάλεσαν το κραχ της περασμένης δεκαετίας, προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Ο Μπράουν, που βρισκόταν στην Ντάουνινγκ Στριτ όταν η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers έθεσε σε κίνδυνο όλες τις μεγάλες τράπεζες, θεωρεί πως έπειτα από μια δεκαετία στασιμότητας, η παγκόσμια οικονομία κινείται τώρα προς μια δεκαετία όπου όλα θα είναι πιθανά. Γι’ αυτό και θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, ώστε να προληφθούν λάθος κινήσεις από τους τραπεζίτες.

Ο 67χρονος πολιτικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ομάδας του G20, με τη συμμετοχή μεγάλων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, όμως θεωρεί ότι η συνεργασία που συνέβαλε στην αποφυγή μιας δεύτερης Μεγάλης Υφεσης αντικαταστάθηκε από έναν κόσμο στον οποίο πολλές χώρες επέστρεψαν σε εθνικιστικές διεκδικήσεις. Πιστεύει πως οδεύουμε, σχεδόν τυφλά, προς μια μελλοντική κρίση. «Χρειάζεται να συνέλθουμε και να συνειδητοποιήσουμε την κλιμάκωση των κινδύνων» προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην «Guardian», αναφέροντας ότι έχουν εκλείψει οι μεγάλοι ηγέτες. Ο Μπράουν, που έχασε τις εκλογές του 2010 έπειτα από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση ύφεση της μεταπολεμικής εποχής, κρίνει πως δεν θα μειωθούν τα επιτόκια και δεν θα επιτραπεί στους υπουργούς Οικονομικών η μείωση των φόρων ή η αύξηση των δημόσιων δαπανών.

«Η συνεργασία που είδαμε μετά το 2008 δεν θα είναι εφικτή μετά την επόμενη κρίση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν θα είναι δυνατόν να συνεργαστούν. Αντί να λυθεί το πρόβλημα, θα κατηγορεί ο ένας τον άλλον». Ούτε η Κίνα θα είναι τόσο συνεργάσιμη. «Ο προστατευτισμός του Τραμπ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διεθνή συνεργασία» τονίζει.

Μετά την κρίση, οι τράπεζες αναγκάστηκαν να έχουν διαθέσιμα μεγαλύτερα κεφάλαια ώστε να προστατευθούν έναντι των πιθανών απωλειών, ενώ δημιουργήθηκε και ένα σύστημα για να αποτρέπει τους τραπεζίτες από την ανάληψη πολλών κινδύνων. Ομως το στέλεχος των Εργατικών πιστεύει πως η τιμωρία για όσα έγιναν λάθος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ήταν αρκετά σκληρή και ότι οι τράπεζες θα περιμένουν να διασωθούν και πάλι σε περίπτωση νέας κρίσης.

«Είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλέψουμε τι ακριβώς θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την επόμενη κρίση, όμως βρισκόμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου όπου οι άνθρωποι πήραν μεγαλύτερα ρίσκα. Υπάρχουν προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές. Στην επόμενη κρίση η απώλεια εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα καθρεφτιστεί από την απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεων. Πολλές χώρες έχουν εισέλθει σε εθνικιστική φάση και αυτό προκάλεσε προστατευτισμό και λαϊκισμό. Οι χώρες αντιμάχονται για το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τα πυρηνικά. Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες».