Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της πρότασής του για ένα νέο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προχώρησε σε μια νέα εξαγγελία, αυτή τη φορά στον χώρο των σχολείων: Τα μαθήματα στα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά (δηλαδή το 2019-2020) θα ξεκινούν στις 09.00 και όχι στις 08.30, όπως γίνεται ώς σήμερα. Αυτό είπε χθες ο υπουργός Παιδείας στην ομιλία του πριν από τον αγιασμό στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων.

Από την πλευρά τους, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έδινε χθες 2.900 κενά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας (μαζί με τα κενά σε ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη) και σχεδόν 2.000 στα γυμνάσια και τα λύκεια η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Στη χθεσινή τελετή αγιασμού, κατά την πρώτη ημέρα των σχολείων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε το Επαγγελματικό Λύκειο Ραφήνας, όπου έκανε αναφορά στη μεγάλη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου και κάλεσε του μαθητές να μην την ξεχάσουν ποτέ. Στην ομιλία του ο Παυλόπουλος έκανε μια έκκληση για «μνήμη, αλλά και δύναμη, περίσκεψη και αποφασιστικότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την παρουσία του στο Επαγγελματικό Λύκειο των Αγίων Αναργύρων ως συμβολική, καθώς θέλησε να δείξει τη σημασία που δίνεται στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σχετικά με την εξαγγελία του ότι του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα στις 09.00 «για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω», ο Κώστας Γαβρόγλου έδωσε διευκρινίσεις αλλά και χειροκροτήθηκε από τους μαθητές του σχολείου.

Οπως είπε, το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί σχετική επιστημονική επιτροπή για το θέμα, καθώς επίσης και μια ομάδα εργασίας για τεχνικά ζητήματα.

«Για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει τίποτα σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι γονείς θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς» δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι θα υπάρξει και συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο ζήτημα της βίας στα σχολεία και δήλωσε ότι «η βία δεν είναι αστείο. Πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε δημοκρατική κοινωνία».

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας παρέστη στον αγιασμό και στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων, που είναι ένα από τα 187 νηπιαγωγεία στα οποία εφαρμόζεται η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Οπως είπε, του χρόνου 100 επιπλέον μονάδες θα ενταχθούν στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Στις υπόλοιπες μονάδες η εφαρμογή θα υλοποιηθεί από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά.