Μπορεί η επόμενη ταινία Τζέιμς Μποντ να μην έχει ακόμη βρει σκηνοθέτη ύστερα από την αποχώρηση του Ντάνι Μπόιλ, όμως το αγαπημένο θέμα των φαν του πράκτορα 007 και των γραφείων στοιχημάτων παραμένει ένα: ποιος ηθοποιός θα διαδεχθεί τον Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος ύστερα από ένα τριετές σίριαλ εικασιών και διαπραγματεύσεων θα υποδυθεί τον ήρωα του Ιαν Φλέμινγκ για πέμπτη και τελευταία φορά. Η αλυσίδα κινηματογράφων Odeon διοργάνωσε ψηφοφορία και οι Βρετανοί είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν τον ηθοποιό που θέλουν να πάρει τη σκυτάλη από τον Κρεγκ. Αυτοί είναι οι πέντε επικρατέστεροι:

Τζέιμς Νόρτον, 5%. Ελάχιστα γνωστός εκτός Αγγλίας, όπου το τηλεοπτικό κοινό τον έχει αγαπήσει μέσα από τις σειρές «Happy Valley», «War & Peace» και «Grantchester». Ισως τον θυμάστε από το επεισόδιο «Nosedive» του «Black Mirror», όπου έπαιζε τον αδερφό της Μπράις Ντάλας Χάουαρντ.

Τα υπέρ: Νέος (πρόσφατα έκλεισε τα 33), μορφωμένος (απόφοιτος του Κέιμπριτζ) και ωραίος όσο πρέπει και όχι παραπάνω.

Τα κατά: Θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της μακροβιότερης σειράς ταινιών όλων των εποχών με μοναδικό όπλο την αγάπη των βρετανών τηλεθεατών. Δύσκολο, πολύ δύσκολο.

Εϊνταν Τέρνερ, 5%. O 35χρονος Ιρλανδός δεν έχει κάνει κάτι συγκλονιστικό στο σινεμά πέρα από την τριλογία του «Hobbit». Στην τηλεόραση όμως έχει καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής – στη σειρά «Poldark» – και θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα των Ρότζερ Μουρ και Πιρς Μπρόσναν με άλμα από τη μικρή οθόνη στον Μποντ.

Τα υπέρ: Ο ρόλος του Πόλνταρκ τού έχει ήδη χαρίσει έναν μικρό στρατό από θαυμάστριες. Οι άντρες θα εκτιμήσουν το «άγριο» λουκ του, ενώ η ηλικία του είναι ιδανική.

Τα κατά: Αλλο η κυριακάτικη βραδινή ζώνη του BBC, άλλο ο Τζέιμς Μποντ. Εκτός Αγγλίας ο Τέρνερ είναι άγνωστος και ίσως το φορτίο αποδειχθεί βαρύ για τους ώμους του.

Τομ Χίντλστον, 11%. Το ευρύ κοινό τον έμαθε ως Λόκι, αδελφό του Θορ στις ταινίες της Marvel («Thor», «Οι Εκδικητές» κ.λπ.), ενώ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ως κατάσκοπος στη μίνι σειρά «The Night Manager», μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ «Νυχτερινή βάρδια» (εκδ. Bell). Ψηλός, στυλάτος και Αγγλος όσο δεν πάει, ο 37χρονος Χίντλστον είναι ένα από τα φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων που ασχολούνται με τον διάδοχο του 007.

Τα υπέρ: Είναι ήδη γνωστός στο κοινό, χωρίς να θεωρείται πρώτο όνομα που θα «σκεπάσει» το ρόλο. Ούτε πολύ όμορφος ούτε πολύ άσχημος, γυμνασμένος αλλά όχι «φουσκωτός», μπορεί να φέρει τον Μποντ του Ντάνιελ Κρεγκ λίγο πιο κοντά σε αυτόν του Πιρς Μπρόσναν.

Τα κατά: Η προ διετίας σχέση του με την ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ ήταν η χαρά των ταμπλόιντ και έριξε πάνω του περισσότερους προβολείς από όσους θα ήθελαν οι παραγωγοί των ταινιών Μποντ – κάθε νέος 007 οφείλει να έχει ένα πέπλο μυστηρίου πάνω από την προσωπική του ζωή. Επιπλέον, η παραγωγός Μπάρμπαρα Μπρόκολι τον έχει χαρακτηρίσει «υπερβολικά αριστοκρατικό».

Τομ Χάρντι, 22%. Αν οι  παραγωγοί επιθυμούν μια βελτιωμένη, τούρμπο έκδοση του Ντάνιελ Κρεγκ, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τον 40χρονο Χάρντι. Εναν χαμαιλέοντα τις οθόνης με αστείρευτο ταλέντο που μπορεί να σε καθηλώσει με μία βαθιά, εσωτερική ερμηνεία («Locke») ή να τα κάνει όλα λίμπα σε blockbusters όπως το «Mad Max», ο τρίτος «Μπάτμαν» του Κρίστοφερ Νόλαν, ή το επερχόμενο «Venom».

Τα υπέρ: Οι γυναίκες κόβουν φλέβες, οι άντρες θα ήθελαν να είναι ο κολλητός τους. Ο χαρακτήρας που υποδύθηκε στο «Inception» ήταν Μποντ όσο δεν πάει. Θέλει και ο ίδιος τον ρόλο, καθώς δηλώνει ότι δεν συζητά το θέμα για να μην το γρουσουζέψει.

Τα κατά: Ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι 13 πόντους πιο κοντός από τον Πιρς Μπρόσναν και ο Τομ Χάρντι τρεις πόντους πιο κοντός από τον Κρεγκ. Δεν είναι πρώτο μπόι στα 1,75 εκατοστά, αλλά στο σινεμά αυτά διορθώνονται (τουλάχιστον ρίχνει πέντε πόντους στον Τομ Κρουζ).

Ιντρις Ελμπα, 26%. Ιδού ο εκλεκτός των φαν, κι ας έχει βαρεθεί να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει τον πράκτορα 007. Τον Αύγουστο ένα δημοσίευμα των βρετανικών ταμπλόιντ ήθελε την παραγωγό Μπάρμπαρα Μπρόκολι να δηλώνει πως «ήρθε ο καιρός για έναν μαύρο Τζέιμς Μποντ». Ο Ελμπα ανέβασε στα social media μια σέλφι με το σχόλιο «Το όνομά μου είναι Ελμπα, Ιντρις Ελμπα», αλλά λίγο μετά έγραψε «μην πιστεύετε τις φήμες». Από τότε έχει χρειαστεί να διαψεύσει την εμπλοκή του με τον Τζέιμς Μποντ άλλες δύο φορές.

Τα υπέρ: Ο 45χρονος Λονδρέζος με γονείς από τη Γκάνα και τη Σιέρα Λεόνε είναι τόσο καλός ηθοποιός και τόσο κοντά στο πνεύμα του Μποντ, ώστε το χρώμα του δέρματός του να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Δείτε τον στις τηλεοπτικές σειρές «The Wire» και «Luther» και θα καταλάβετε..

Τα κατά: Μάλλον δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για τον πρώτο μαύρο Μποντ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι ο 007 πρέπει να μείνει λευκός, φαλλοκράτης και πιστός στη Βασίλισσα, όπως τον έγραψε ο Φλέμινγκ. Εν τω μεταξύ τα χρόνια περνούν: ο ίδιος ο ηθοποιός δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του πολύ μεγάλο για τον ρόλο (στις 6 Σεπτεμβρίου κλείνει τα 46). Το πιο πιθανό είναι να περάσει στην ιστορία ως ο Καλύτερος Μποντ Που Δεν Υπήρξε Ποτέ.