Η παραλιακή λεωφόρος λίγο μετά τη Γλυφάδα, σε εκείνο ακριβώς το ύψος της Βούλας που το βλέμμα «κολλάει» σε μια ψηλή, κομψή πολυκατοικία και δύο ναυτιλιακά γραφεία, καλυμμένα με ακριβό μάρμαρο στο μπροστινό τους μέρος, τα φώτα είναι λιγοστά. Αναρωτιέμαι, έτσι όπως κατεβαίνει το αυτοκίνητο Παρασκευή βράδυ, με κατεύθυνση την Αθηναϊκή Ριβιέρα, για ποιο λόγο υπάρχει αυτό το θλιβερό μισοσκόταδο και η μίζερη ατμόσφαιρα. Το παραλιακό μέτωπο το είχαμε συνηθίσει λαμπερό, εντυπωσιακό, με τα αυτοκίνητα να τρέχουν δίπλα στη θάλασσα και τα θορυβώδη spots, γεμάτα πάντα με κόσμο. Η κατάσταση δεν αλλάζει, ιδιαίτερα όταν προχωράμε στις πλατείες της Βούλας, με κάποια μικρά café και το γνωστό, trendy «κρεοπωλείο», το οποίο σερβίρει και φαγητό στα λιγοστά τραπεζάκια. Επιστρέφουμε στη Γλυφάδα. Αν εξαιρέσει κανείς το Pere Ubu, το οποίο βασίζεται σε ένα upper class all day concept και κάποιες από τις κλασικές καφετέριες, τα πράγματα είναι υποτονικά. Οι Αθηναίοι, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών τους, μοιάζει να έχουν μείνει ταπί και ψύχραιμοι. Οι έξοδοι στοιχίζουν και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησής του για τέλος των Μνημονίων, θυμίζουν μάλλον εφιαλτικό story. Καμία σχέση με χρυσοποίκιλτα, αισιόδοξα παραμύθια.

Γλυφάδα – Μόντε Κάρλο και Ζαννής junior

Το βλέμμα αυτές τις ώρες είναι στραμμένο στη Θεσσαλονίκη και την 83η Διεθνή Εκθεση, με τους αμερικανούς μεγαλοεπιχειρηματίες, τα γεύματα, τις λαμπερές σουίτες ξενοδοχείων, τις 67 διμοιρίες των ΜΑΤ και τις διαδηλώσεις, να δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα. Η σκέψη μου πετάει και πάλι στην Αθήνα. Γύρω στις 9 απόψε το βράδυ, η οικία Μητσοτάκη στα νότια προάστια θα γεμίσει με κόσμο. Οι καλεσμένοι στη βάπτιση του γιου του ζεύγους Κώστα Μπακογιάννη – Σίας Κοσιώνη, μετά την Πλάκα (το μυστήριο πραγματοποιείται το απόγευμα στην Αγία Αικατερίνη), θα κατηφορίσουν στην Παραλιακή για τη δεξίωση στους δροσερούς κήπους της κατοικίας που τόσο αγαπούσαν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρίκα.

Αθήνα – Μόντε Κάρλο. Μια αστραφτερή πάντα διαδρομή. Στο Πριγκιπάτο τα φώτα είναι εκτυφλωτικά. Πληροφορούμαι ότι στο Μονακό θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα βάπτιση με έλληνες «πρωταγωνιστές». Ο γνωστός επιχειρηματίας Ζαννής Φραντζέσκος (του Nammos στη Μύκονο και την Courchevel) βαφτίζει (στις 29 Σεπτεμβρίου) τον γιο του στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στο αγοράκι θα δοθεί το όνομα Ζαννής Junior. Μετά τη βάφτιση θα ακολουθήσει δεξίωση σε γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα. Το προηγούμενο όμως βράδυ (28 Σεπτεμβρίου) οι έλληνες και ξένοι καλεσμένοι θα διασκεδάσουν μέσα από ένα μεγάλο πάρτι στο SASS café.

Οι αερομαχίες και το show της Katrantzou

Στενή μου φίλη, η οποία διαθέτει ένα υπέροχο αρχοντικό στη Μυτιλήνη, με πληροφορεί ότι οι ήσυχες, ειδυλλιακές φθινοπωρινές διακοπές, «τυλιγμένες» στα χρώματα της ώχρας, ανήκουν στο παρελθόν. Οι αερομαχίες των ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών σε καθημερινή σχεδόν βάση έχουν κλονίσει το νευρικό της σύστημα. Το αρχοντικό με τις μεγάλες αυλές και τα γέρικα δένδρα θα «κλείσει» αύριο Κυριακή. Η φίλη μου επιστρέφει στην Αθήνα και αμέσως μετά ετοιμάζεται να «πετάξει» με κατεύθυνση το Λονδίνο. Το fashion week με τις ολοκαίνουργιες δημιουργίες για την άνοιξη – καλοκαίρι ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Η ελληνίδα designer Mary Katrantzou, αναμένεται να τραβήξει μεγάλο μέρος των flash μέσα από μία φαντασμαγορική επίδειξη με όλους τους top της μόδας στις πρώτες σειρές και λαμπερούς εορτασμούς για τα 10 χρόνια παρουσίας της στο fashion world. Η Mary, με τις παγκόσμιου βεληνεκούς συνεργασίες (Adidas, Swarovski, Moncler και επιχειρηματικούς κολοσσούς να τη στηρίζουν), αναρωτιέμαι αν θα ανακοινώσει κάτι το καινούργιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό που έχει σχέση με τη Βικτόρια Μπέκαμ…

Η βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

Προσωπικότητες της πολιτικής, επιστημονικής και πνευματικής ζωής του τόπου έδωσαν το «παρών» λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν, στο Χωρέμειο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και της συζύγου του Σίσσυς, μέσα από μια χαμηλών τόνων τελετή, το νοσοκομείο (με πρωτοβουλία του διοικητή του Μανώλη Παπασάββα), τίμησε την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρο του συλλόγου Ελπίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος βράβευσε τη Μαριάννα για τη συνολική της προσφορά στον χώρο της υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 25 χρόνια από τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη Μαριάννα μια «ξεχωριστή Ελληνίδα». Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέλαβε συγκινημένη το βραβείο της, το οποίο αφιέρωσε στα παιδιά της Ελπίδας. Τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας της ότι θεωρεί χρέος της την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο και υποσχέθηκε ότι θα χτίσει μια μικρή εκκλησία μέσα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα.