«Αν είχα γεννηθεί άσχημος, κανείς σας δεν θα ήξερε τον Πελέ» – Τζορτζ Μπεστ.

«Αυτά που κάνει ο Κάριου με την μπάλα, εγώ τα κάνω με πορτοκάλια» – Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

«Δεν μου αρέσει η σύγκριση με τον Πελέ. Λέει χαζομάρες όταν παίρνει λάθος χάπια» – Ντιέγκο Μαραντόνα.

«Πόσο ήταν το σκορ; 3-0. Ξέρετε τι άλλο σημαίνει αυτό; Οτι έχω τρία πρωταθλήματα στην Πρέμιερ Λιγκ. Τρία εγώ και δύο όλοι οι υπόλοιποι προπονητές μαζί» – Ζοζέ Μουρίνιο.

Από αυτό το ανθολόγιο αλαζονείας προφανώς μια δήλωση δεν βγάζει κανένα νόημα. Προφανώς γιατί ειπώθηκε υπό καθεστώς σύγχυσης και με έναν υπερμεγέθη εγωισμό βαριά πληγωμένο.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη φωτογραφία του Μουρίνιο τα πρώτα λεπτά της πρώτης μέρας του πρώτου χρόνου του στη Ρεάλ. Η πρώτη προπόνηση της σεζόν. Ο Μουρίνιο έχει διακόψει μια άσκηση και πιάνει με απόγνωση το κεφάλι του, εμφανώς απογοητευμένος με αυτά που βλέπει από επαγγελματίες παίκτες που κόστιζαν εκατομμύρια. Mε τις δάφνες μιας εξωφρενικής χρονιάς στην Ιντερ (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, ιταλικό Σούπερ Καπ), ήταν ο απόλυτος άρχοντας στο Μπερναμπέου και κανείς δεν μπορούσε να του πει τίποτα.

Εκείνη τη σεζόν (2011-12) πήρε το ισπανικό τρεμπλ, ακολούθησε ο τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ το 2015 με την Τσέλσι (ο τρίτος μετά το 2005 και το 2006), το Κομιούνιτι Σιλντ το 2016 με τη Γιουνάιτεντ, το Γιουρόπα Λιγκ και το Λιγκ Καπ Αγγλίας πέρυσι.

Η πορεία του σε απόλυτους αριθμούς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς «φθίνουσα», όμως ο πολύς κόσμος αυτή την εικόνα έχει. Γιατί άραγε; Το βράδυ της Δευτέρας, μόλις βγήκε από την αίθουσα Τύπου του Ολντ Τράφορντ φωνάζοντας «respect» (σεβασμός), οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι ξέσπασαν σε γέλια. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ήττα για έναν προπονητή. Μεγαλύτερη από κάθε χαμένο τίτλο, κάθε χαμένο ματς. Ο Μουρίνιο έχει χάσει την ισορροπία ανάμεσα στην (προβλεπόμενη, ακόμα και θεμιτή) αλαζονεία του κορυφαίου και τη γελοιότητα. Το να μνημονεύεις τους τίτλους σου κάθε φορά που δέχεσαι κριτική δεν σε διαφοροποιεί πολύ από τον πολιτικό που μπροστά στα σκάνδαλα και τις ατασθαλίες του απειλεί με μηνύσεις αυτούς που τα αποκάλυψαν αντί να μιλήσει για την ταμπακέρα.

Τεράστιος προπονητής ο Μουρίνιο. Και όπως κάθε μεγάλη προσωπικότητα, θα περάσει στην Ιστορία με πολλούς υποστηρικτές και άλλους τόσους πολέμιους.

Ή, κατά πως φαίνεται, αυτός έχτισε τον μύθο του, αυτός θα τον γκρεμίσει.