Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης Αγκυρας – Ουάσιγκτον, ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να στρέφεται προς ευρωπαίους ηγέτες προς τους οποίους, μέχρι πρόσφατα, εκτόξευε βαριές κουβέντες.

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και, σύμφωνα με πηγές στην Αγκυρα, τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών δεσμών καθώς και την ανάγκη της αμοιβαίας ανάπτυξης των επενδύσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι σύντομα θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών ενώ ο Μακρόν φέρεται να δήλωσε πως η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία.

η εποχη των παγων. Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει μία ημέρα νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν την Τετάρτη. Γερμανός διπλωμάτης στην Αγκυρα ανέφερε πως η «η εποχή των πάγων» μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας ανήκει πια στο παρελθόν. Το Βερολίνο ήρε τους περιορισμούς στις εγγυήσεις εξαγωγών για την Τουρκία και η καγκελάριος δήλωσε στον τούρκο πρόεδρο ότι «η οικονομική ισχύς της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γερμανία. Μάλιστα σύντομα θα συναντηθούν και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών. Παρ’ όλα αυτά, χθες η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άλλον έναν γερμανό πολίτη, τον οποίο κατηγορεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα», αφότου εκείνος άσκησε κριτική προς την τουρκική κυβέρνηση μέσω των social media. Eτσι αυτή τη στιγμή στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται επτά γερμανοί πολίτες.

Πάντως, η πολιτική προσέγγιση προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γράφουν οι «Financial Times», δείχνει ότι η Αγκυρα αρπάζει την ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η τωρινή κόντρα με τις ΗΠΑ και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας προκαλεί ευρύτερα ερωτήματα για την παγκόσμια κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος – το 62% των παγκόσμιων αποθεμάτων στις κεντρικές τράπεζες είναι σε δολάρια. Προς το παρόν το ευρώ παραμένει δεύτερο σε ισχύ αλλά η ΕΕ παραμένει ο κυρίαρχος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, καθώς απορροφά σχεδόν το 50% των εξαγωγών της Τουρκίας ενώ έχει και τη μερίδα του λέοντος στις ξένες επενδύσεις εκεί.

Η βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών δεν απαιτεί να δοθούν απαντήσεις στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της πιθανής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν αναζητά συμμάχους και όπως ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του για το μέλλον της ΕΕ στην Λισαβόνα, τον Ιούλιο, η Τουρκία μπορεί και θα πρέπει «να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων».

Η ΜΟΣΧΑ. Ο Ερντογάν πάντως αναζητεί συμμάχους και σε άλλες κατευθύνσεις. Η προσέγγιση με τη Μόσχα υλοποιείται τους τελευταίους μήνες και χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πολύ πιθανό να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία και το Ιράν, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Τουρκία. Οι τρεις ηγέτες είχαν συναντηθεί και τον Απρίλιο στην Αγκυρα όπου συζήτησαν κυρίως για τις εξελίξεις στη Συρία. Αναλυτές βέβαια αμφιβάλλουν για την οικονομική αξία της σχέσης της Αγκυρας με την Μόσχα, καθώς και η Ρωσία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.