Οσοι πίστεψαν ότι η ΕΠΟ βρίσκεται σε διακοπές λαθεύει. Χθες, για παράδειγμα, υπήρξε ενημέρωση πως η Ομοσπονδία έχει αγοράσει τα απαιτούμενα εργόσημα και παράλληλα έχει συμφωνήσει με τους διαιτητές προκειμένου αυτά να μοιραστούν στο σεμινάριο που θα γίνει στο Καρπενήσι. Και αυτό γιατί εκεί θα βρίσκονται οι περισσότεροι ρέφερι ενόψει της νέας περιόδου. Αρα, από τη στιγμή που όλα τακτοποιούνται, στις 17 Αυγούστου, όπως τονίστηκε, διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές θα πάρουν τα χρήματά τους. Καιρός ήταν.

Η ΕΠΟ επί της ουσίας δίνει απάντηση σε ένα θέμα που αφορά το εσωτερικό της. Αλλά θα μπορούσε να το έχει λύσει νωρίτερα, όχι να το αφήσει να χρονίζει. Γιατί, αν δεν λαθεύουμε, τα τελευταία χρόνια οι καθυστερήσεις στις πληρωμές ήταν ο κανόνας. Οχι η εξαίρεση. Ενημέρωση, δηλαδή, για το αυτονόητο.

Και για να πάμε σε ένα άλλο ζήτημα, το μείζον είναι η απόδοση των διαιτητών. Το επικείμενο σεμινάριο στο Καρπενήσι ασφαλώς και θα βοηθήσει, αλλά τόσα χρόνια έχουμε χορτάσει από ανάλογα μαθήματα, οδηγίες και τα σχετικά. Πόσο βοήθησαν όλα αυτά; Ελάχιστα. Τα λάθη πάντα συνόδευαν τις προσπάθειες των διαιτητών, η απόδοσή τους πόρρω απείχε από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική και οι φωνές των ομάδων και πάνω απ’ όλα των παραγόντων υπήρξαν εκκωφαντικές. Ωρες ώρες, αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Αλήθεια, έχει βελτιωθεί η κατάσταση; Οι νέοι πίνακες πρόκειται να βγάλουν ένα φιντάνι, ένα ταλέντο που θα πείθει τους πάντες ότι κάτι νέο προκύπτει στον πολύπαθο χώρο; Μην ξεχνάμε ότι την περασμένη χρονιά τα λάθη ξεπέρασαν κάθε όριο, άσχετα αν στου Γουδή επιχείρησαν να πείσουν ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα και δεν κρίθηκε τίποτα από τους διαιτητές. Τα φαλτσοσφυρίγματα δεν είχαν τέλος! Με το VAR τι γίνεται; Εχει προχωρήσει το θέμα, πότε θα οριστικοποιηθεί η έλευσή του και από ποια αγωνιστική η τεχνολογία θα συνδράμει τους διαιτητές; Στο πρόσφατο Μουντιάλ αποδείχθηκε πως το VAR είναι ένας σύμμαχος που όλοι έχουν ανάγκη. Ας μπει με το καλό και στο εγχώριο πρωτάθλημα και βλέπουμε. Εδώ πρέπει να εστιάσει η Ομοσπονδία, μαζί ασφαλώς με την εκπαίδευση των διαιτητών. Γιατί χωρίς το συγκεκριμένο δεν μπορεί να γίνει το βήμα προς την πρόοδο που όλοι ζητούν.

Ο Περέιρα, οι συνεργάτες του και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κομμάτι της διαιτησίας από την Ομοσπονδία έχουν τον λόγο. Γιατί το πρωτάθλημα έχει ανάγκη σωστές διαιτησίες και όχι κωμωδίες όπως αυτές που είδαμε την περασμένη περίοδο.