Η συμφωνία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τις επτά ομάδες που δεν είχαν μέχρι προχθές τηλεοπτικό συμβόλαιο προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Λογικό και αναμενόμενο αν σκεφτεί κάποιος την ψηφοθηρική τακτική που ακολούθησε ο κυβερνητικός συνασπισμός, σκορπώντας τα χρήματα του ελληνικού λαού. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε με τη συγκεκριμένη συμφωνία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε επτά ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, την ώρα που η κοινωνία ταλαιπωρείται από αβάσταχτα οικονομικά προβλήματα. Κι όμως ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν είχε πρόβλημα να προτείνει μια χαριστική συμφωνία στις ομάδες που δεν είχαν υπογράψει τηλεοπτικό συμβόλαιο. Βρέθηκε λοιπόν η «στέγη» της ΕΡΤ και τα εκατομμύρια του έλληνα φορολογουμένου θα πάνε στα ταμεία των ΠΑΕ.

Σήμερα λοιπόν είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σούπερ Λίγκας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος και αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η κλήρωση για το νέο πρωτάθλημα. Η σέντρα θα γίνει, μετά τη χαριστική συμφωνία, στις 25 Αυγούστου, αλλά θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η σημερινή συνεδρίαση της διοργανώτριας Αρχής αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως η συμφωνία στην οποία προχώρησε ο Γιώργος Βασιλειάδης με τις επτά ΠΑΕ θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης σήμερα το μεσημέρι στη Λίγκα. Κι ένα είναι σίγουρο. Θ’ ακουστούν απόψεις που θα στηρίζονται σ’ επιχειρήματα και θα φανερώνουν το μέγεθος του ψηφοθηρικού τακτικισμού της κυβέρνησης.

«Θα δώσουμε μάχη»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως χθες ο μεγαλομέτοχος της Λάρισας Αλέξης Κούγιας προέβη σε τοποθέτηση που κατακεραυνώνει τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και την κυβέρνηση γενικότερα. Ο ισχυρός άνδρας της θεσσαλικής ομάδας τόνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα είναι καταστροφικό και πρόσθεσε πως θα δοθεί μάχη για να μην υπάρξει ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας. «Η ΑΕΛ πληροφορήθηκε τα ποσά τα οποία απλόχερα από τα δημόσια ταμεία ο κ. Βασιλειάδης έδωσε σε ομάδες με πολύ μικρότερη σημασία από την ΑΕΛ διαχρονικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε ομάδες με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα, αφού έχουν σχεδόν δωρεάν τριτοκοσμικά γήπεδα από τους δήμους ή τη ΓΓΑ, χωρίς προπονητικά κέντρα και χωρίς οπαδούς. Δηλώνουμε ότι στο αυριανό συμβούλιο στη Σούπερ Λίγκα θα δώσουμε μάχη για να μην ολοκληρωθεί αυτό το καταστροφικό σχέδιο, το οποίο θα καταστρέψει μέσα σε δύο χρόνια, εκτός από ιστορικές ομάδες της περιφέρειας, οι οποίες βρίσκονται στη Σούπερ Λίγκα, και το πρωτάθλημα της Football League, αφού με το σχέδιο Βασιλειάδη στο τέλος της σεζόν 2018-19 θα αφανιστούν οι μισές ομάδες από τη σημερινή Football League, οι οποίες χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, παρά μόνο το βαθμολογικό (όλοι γνωρίζουμε πώς “γίνονται” τα παιχνίδια στη Football League), θα μετατραπούν σε ερασιτεχνικά σωματεία.

Προσωπικά εκτιμώ τον κ. Βασιλειάδη και σαν δικηγόρο και σαν άνθρωπο, αλλά αυτοί ή αυτός που εμπνεύστηκαν αυτό το καταστροφικό σχέδιο, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική αδυναμία των ποδοσφαιρικών ομάδων, στην οποία έχει μεγάλη συμμετοχή το κράτος, αφού είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου οι ποδοσφαιρικές εταιρείες πληρώνουν φόρο 50%, θα τον οδηγήσουν σε βάθος χρόνου στην προσωπική του πολιτική καταστροφή.

Ακόμη δεν έχω αντιληφθεί πώς είναι δυνατόν ομάδες με λειτουργικά έξοδα το 1/5 της ΑΕΛ να εισπράξουν, αντί 1.300.000 ευρώ που θα εισέπρατταν το 2018-19, από 1.600.000 έως 1.900.000 ευρώ συν τηλεοπτικό χρόνιο, τη στιγμή που η ελεύθερη αγορά τούς προσέφερε λιγότερα από 1.000.000 ευρώ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ιστορικό ΟΦΗ που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κρήτη, με εξόδους στην Ευρώπη, με Κύπελλο Ελλάδας και με χιλιάδες οπαδούς. Οι εκπρόσωποι της ΑΕΛ αύριο θα δώσουν μάχη θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους. Δεν έχω καμία διάθεση να βάλω την υπογραφή μου στην καταστροφή της ΑΕΛ και του ελληνικού ποδοσφαίρου» αναφέρει η δήλωση του Αλέξη Κούγια.

Αναμένεται

Καταλαβαίνει λοιπόν εύκολα κάποιος ότι η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το μείζον θέμα της χαριστικής συμφωνίας Βασιλειάδη με τις επτά ΠΑΕ θα απασχολήσει τις ομάδες του συνεταιρισμού. Δεν χωρά αμφιβολία πως η απόφαση της κυβέρνησης να χαρίσει στις επτά ΠΑΕ 25 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία θα παραμείνει σε πρώτο πλάνο γιατί οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Ο Ολυμπιακός εξέφρασε τη θέση του από την πρώτη κιόλας στιγμή, κάνοντας λόγο για «αιχμαλωσία του ποδοσφαίρου» αλλά και για «ψηφοθηρική τακτική» της κυβέρνησης. Οι Ερυθρόλευκοι χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη συμφωνία «τηλεοπτική προσφορά Βασιλειάδη» και επισημαίνουν πως η κυβέρνηση θα δώσει σε ανώνυμες εταιρείες χρήματα που θα λείψουν από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους Ελληνες.

Η απόφαση αποτελεί κοινωνική πρόκληση

Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει από τα κρατικά ταμεία 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε επτά ομάδες της Σούπερ Λίγκας που δεν είχαν τηλεοπτική στέγη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Κι αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι τα όσα έλεγαν παράγοντες της αγοράς και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, για το ποσό που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι προφανές πως ακόμα και οι παράγοντες των ΠΑΕ που δεν είχαν τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν θα έφταναν ποτέ στο σημείο να ζητήσουν το συγκεκριμένο ποσό. Δεν θα μπορούσαν ούτε να το… ψιθυρίσουν.

Κι όμως ο υφυπουργός Αθλητισμού ούτε καν σκέφτηκε πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν γι’ άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα για την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν μεγάλη ανάγκη. Η συγκεκριμένη χαριστική συμφωνία αποτελεί κοινωνική πρόκληση και όσοι γνωρίζουν καλά πράγματα και καταστάσεις στο τηλεοπτικό πεδίο και την ποδοσφαιρική αγορά, απορούσαν με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.