Τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ανατολική Αττική και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο και να μην αναζητήσουμε όλοι μας τις ευθύνες, είτε τις παραλείψεις, είτε τα λάθη όλων όσοι είχαν την ευθύνη.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι η πολυνομία και η πανσπερμία των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε να μην μπορούμε να αναζητήσουμε τους υπευθύνους.

Στη χώρα μας την ευθύνη για την κατάσβεση των πυρκαγιών την έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αρχές, Περιφέρεια, δήμοι, ΕΛ.ΑΣ. καλούνται να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η Ελληνική Αστυνομία στις πρόσφατες πυρκαγιές είχε στην ευθύνη της τη διακοπή ή την εκτροπή της κυκλοφορίας σε περιοχές στις οποίες μαίνονταν πυρκαγιές ή θα μπορούσε να φτάσει η πυρκαγιά.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, υπήρξε και διακοπή και έκτροπη της κυκλοφορίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το ερώτημα όμως που διατυπώνουν πολλοί είναι αν έγινε σε σωστή ώρα η διακοπή και αν έγινε σωστά η εκτροπή των οχημάτων.

Ποιος όμως έχει την ευθύνη για να ενημερώσει όχι μόνο την Αστυνομία αλλά όλες τις Αρχές για το πού κατευθύνεται η πυρκαγιά, για την ταχύτητά της, για τις συνθήκες του φαινομένου, ποιος έχει την ευθύνη και οφείλει να ενημερώνει το συντονιστικό κέντρο στο οποίο συμμετέχουν όλοι;

Πώς είναι δυνατόν να αγνοούν οι δυνάμεις που βρίσκονται σε όλο το μήκος της πυρκαγιάς, να μην ενημερώνουν το κέντρο επιχειρήσεων και να υπάρχει έλλειψη εκτίμησης του κινδύνου για τις αστικές περιοχές όπου η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη;

Αν απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα χωρίς υπεκφυγές, είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τον ρόλο, τις ευθύνες και τα λάθη όλων των εμπλεκόμενων Αρχών.

Η Ελληνική Αστυνομία παρ’ όλες τις ελλείψεις που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στον εξοπλισμό της (συνεχώς τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο προϋπολογισμός της) ανταποκρίνεται στην αποστολή της χάρη στο φιλότιμο, στη συνείδηση και στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των συναδέλφων μου. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί είναι απαράδεκτο να μην έχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνιών, οχήματα τα οποία τα επισκευάζουμε από μόνοι μας ή από προσφορές ιδιωτών ή ο ατομικός εξοπλισμός να γίνεται από δικά μας χρήματα.

Ο Γρηγόρης Γερακαράκος είναι πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων