«Μόλις ήρθα στην Ελλάδα ανέβηκα στην Ακρόπολη. Τον πρώτο χρόνο στην Αθήνα, μόλις χάλαγε ο καιρός κι είχε τίποτε ωραία σύννεφα στον ουρανό, έτρεχα να φωτογραφίσω τα αρχαία μάρμαρα», έλεγε η διασημότερη ελληνίδα φωτογράφος του Μεσοπολέμου Nelly’s. Και με τις τελευταίας τεχνολογίας για την εποχή της κάμερες ανακάλυπτε ξανά τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερεχθείο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το ακρωτήριο του Σουνίου στεφανωμένο από τους κίονες του ναού του Ποσειδώνα, τα αγάλματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δοκίμαζε να τα απαθανατίσει άλλοτε κάτω από το άπλετο αθηναϊκό φως κι άλλοτε αξιοποιώντας τα έντονα παιχνίδια φωτός και σκιάς που τα έκαναν να φαίνονται πιο δραματικά.

Σαράντα και πλέον καρέ της γεννημένης στο Αϊδίνι Ελλης Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στην γκαλερί ΑΔ. Και αποκαλύπτουν όχι μόνο τον έρωτά της για την αρχαία ελληνική κληρονομιά – την οποία αντίκρισε με το βλέμμα του επισκέπτη, αφού δεν ανέβηκε ποτέ σε σκαλωσιά για να τα φωτογραφίσει (ίσως επειδή φοβόταν το ύψος) αλλά και την ιδιαίτερη ματιά της στην ελληνική ύπαιθρο.

Ο «άγριος» Μυστράς, η «παρθένα» Σαντορίνη, το λιμάνι του Πειραιά με τις ψαρόβαρκες, οι γυναίκες που στοιβάζουν τις θημωνιές ενώ στα πόδια τους κοιμάται αμέριμνο ένα μωρό κάπου στη Θεσσαλία, είναι μερικές μόνο από τις εικόνες που η Nelly’s – η φωτογράφος που απαθανάτισε τις Δελφικές Γιορτές, διακόσμησε τα πετρελαιοφόρα του Αριστοτέλη Ωνάση και έργα της απέκτησε το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης – θέλησε να κρατήσει ζωντανές μέσα από τις φωτογραφίες της από το 1926 έως το τέλος της δεκαετίας του 1930.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα τη βρει στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι φίλοι της τέχνης της έχουν την ευκαιρία να δουν ένα ακόμη σύνολο της δουλειάς της – το «New York Easter Parade» (Πασχαλινή Παρέλαση στη Νέα Υόρκη – που αποκαλύπτει τις αντανακλάσεις των βιτρινών της 5ης Λεωφόρου στον φακό, έργο που αποτελείται από 19 φωτογραφίες και το οποίο η καλλιτέχνις δημιούργησε με την προτροπή και ενθάρρυνση του διευθυντή του περιοδικού «Harper’s Bazaar» Αλεξέι Μπρόντοβιτς.