Ο ορισμός ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τον έλεγχο των ζημιών σε κτίρια της Κυψέλης και η εκπόνηση ειδικής γεωτεχνικής μελέτης πριν από την επανέναρξη της διάνοιξης της σήραγγας της Γραμμής 4 του Μετρό αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο. Η απόφαση ελήφθη λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην περιοχή μετά τη διέλευση του TBM (μετροπόντικα) «ΝΙΚΗ», σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.».
Διαβάστε ακόμα: Κυψέλη: Μαρτυρίες των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο αφενός την αντιμετώπιση των ζημιών που παρατηρήθηκαν σε διαμερίσματα της Κυψέλης μετά τη διέλευση του TBM, και αφετέρου την ασφαλή επανέναρξη των εργασιών της σήραγγας της Γραμμής 4.

Είχε προηγηθεί συνάντηση μηχανικών της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.» και της αναδόχου κοινοπραξίας, υπό τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ.κ. Χρήστο Καραδήμα και Χρήστο Φαφούτη, με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, συνεργάτες του και εκπροσώπους των ενοίκων των επηρεασμένων κτιρίων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα στελέχη της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.» και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους για τα πραγματικά περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη διέλευση στην περιοχή της Κυψέλης και για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ακολουθεί το έργο, ενώ άκουσαν τις απόψεις των κατοίκων.
Ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες και νέα γεωτεχνική μελέτη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφασίστηκε η «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.» να αιτηθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας, τον ορισμό πραγματογνωμόνων οι οποίοι θα επισκεφθούν τα κτίρια και τα διαμερίσματα όπου έχουν διαπιστωθεί ζημιές και θα εκδώσουν σχετικά πορίσματα. Η σχετική δαπάνη δεν θα επιβαρύνει τους ιδιώτες.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει τεκμηριωμένη γνώμη ανεξάρτητων ειδικών, ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας των ενοίκων και να επιβεβαιωθεί η επάρκεια των αποκαταστάσεων που υποχρεούται να εκτελέσει –και ήδη εκτελεί– η ανάδοχος κοινοπραξία. Οι πραγματογνώμονες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που κρίνουν απαραίτητα για το έργο τους.
Παράλληλα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας τις επόμενες εβδομάδες, εκπονείται για λογαριασμό της αναδόχου κοινοπραξίας εξειδικευμένη μελέτη των συνθηκών διάτρησης και των ιδιαίτερων γεωτεχνικών χαρακτηριστικών της περιοχής από εμπειρογνώμονες.

Τα πορίσματα και η μεθοδολογία της έκθεσης θα παρουσιαστούν πριν από την έναρξη των εργασιών, ώστε να υπάρξει δημόσια ενημέρωση για τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν για την πλήρη ασφάλεια των υπερκείμενων κατασκευών και των κατοίκων, στο ιδιαίτερο γεωτεχνικό περιβάλλον όπου εξελίσσεται το έργο της Γραμμής 4.
Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του έργου
«Η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. διαβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι τα στελέχη της εταιρίας και οι επιλεγέντες κατά περίπτωση ανάδοχοι των μελετών και των έργων της διαθέτουν στο ακέραιο την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την υλοποίηση έργων αστικού σιδηροδρόμου και στα πιο δυσμενή περιβάλλοντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως υπογραμμίζεται, στα συμβατικά τεύχη υιοθετούνται τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα για θέματα ασφαλείας και αποκατάστασης τυχόν ζημιών, ενώ βασική μέριμνα της εταιρίας αποτελεί η θεμελίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλεια και την ποιότητα των έργων.








