«Εντός ορίων». Με αυτή τη φράση επιλέγουν οι επιτελείς του Μαξίμου να σχολιάζουν μονότονα τις – ομολογουμένως πυκνές πια – παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή. Το ίδιο έγινε και χθες. Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου είχε καθαρές βολές για τις «αυθαίρετες» και «ανυπόστατες» διεκδικήσεις της Τουρκίας, ευθείες προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους του διαλόγου με την Αγκυρα, «κόκκινες γραμμές» ως προς τους όρους προσφυγής στη Χάγη και αιχμές για «τρίτους» που θέλουν Ελλάδα και Τουρκία να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο με ευρύτερη ατζέντα, ακόμα και γκρίζες ζώνες και όχι αποκλειστικά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ομως, δεν είχε καρφιά που έφεραν σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Ο Καραμανλής θέλησε, ίσως, να προλάβει όσους θα ερμήνευαν την τοποθέτηση του ως στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά και ως επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη, διευκρινίζοντας ότι δεν αμφισβητεί «τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός». Προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θεωρεί «χρήσιμες τις επισημάνσεις που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής», γιατί στο τέλος της μέρας είναι «κοινή η έγνοια για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».
Ναι στον διάλογο,
όχι σε παραχωρήσεις
Οσο για τον Σαμαρά, ο Καραμανλής τού απένειμε τα εύσημα, υπενθυμίζοντας πως η δική του κυβέρνηση, το 2015, με δήλωση στον ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Χάγη για θέματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, όπως και για θέματα εθνικής ασφάλειας. Σταμάτησε όμως εκεί. Διότι ο Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Απλώς, πρόσθεσε με νόημα, ότι «λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεων» της Αγκυρας από την ελληνική πλευρά. Εξού και σχολίασε ότι η συμφωνία «δεν είναι αυτοσκοπός». Τάχθηκε, για παράδειγμα, κατά οποιασδήποτε παραχώρησης στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μένει, πάντως, να φανεί εάν ο Καραμανλής κι ο Σαμαράς κρατάνε και κάτι για αργότερα…
Ανοιχτή γραμμή
με Βηρυτό
Μιλώντας για σχέδια, μαθαίνω ότι δεν έχει φύγει από τους σχεδιασμούς του Μαξίμου το ταξίδι του Μητσοτάκη στη Βηρυτό. Αυτό που αναγκάστηκε, θυμίζω, να ακυρώσει την Παρασκευή εξαιτίας βλάβης στο πρωθυπουργικό Falcon. Οι πληροφορίες μου είναι ότι οι επαφές με τους Λιβανέζους συνεχίζονται εντατικά, αλλά δεν έχει υπάρξει ως τώρα κλειδωμένη διαθέσιμη ημερομηνία για άμεση συνάντηση. Το ταξίδι, ωστόσο, θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Μια ασφαλής πρόβλεψη το θέλει να πραγματοποιείται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.