Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να λάβουν σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου εντολή από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που συνεδριάζει στις 15:00) να διαπραγματευτούν εκ μέρους του ΕΛΚ.

Σημειώνεται ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία της Κομισιόν.

Χθες Κυριακή στην Ελβετία ο πρωθυπουργός –που σημειωτέον έκανε και δήλωση υπέρ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ειρήνη στην Ουκρανία, με αρκετούς ομολόγους του ώστε να καταλήξουν στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι απόψε Δευτέρα το βράδυ, στο άτυπο δείπνο που πραγματοποιείται, οι ηγέτες θα καταλήξουν σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας με την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Τι λένε διπλωματικές πηγές

Σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συναίνεση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν.

Εκτός από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας (για τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ) και η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα για δεύτερη θητεία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.