Το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Eurofighter έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια της πτήσης του προς την Άγκυρα, μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Ισπανία και την Ιταλία

Παράλληλα, προσέθεσε ότι συζήτησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ειδκότερα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα Eurofighter, είπε πως «συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, αυτά τα αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας τα δώσουν. Αλλά του είπα και για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα, στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter».

«Μπορούμε και… μόνοι μας», λέει ο Ερντογάν για το τουρκικό ΚΑΑΝ

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις».

Όπως εξήγησε, «το KAAN μας (σ.σ. τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος) έχει πλέον φτερά. Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξή του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη».

Σημείωσε, μάλιστα, πως «υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε, αυτό που συνέβη ήταν ότι αρχίσαμε να παράγουμε τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».

Χαρακτήρισε επίσης το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu «σύμβολο της συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Ισπανία» και επισήμανε ότι «έγιναν διαπραγματεύσεις και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία ανώτερη έκδοση αυτού». Όπως είπε, ήδη γίνονται οι σχετικές εργασίες από την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και το πολεμικό ναυτικό.

Έπαινοι στον Σάντσεθ για τη στάση του στο Παλαιστινιακό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταφέραμε στον επικεφαλής της κυβέρνησης, κ. Σάντσεθ, τις προσδοκίες μας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ».

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τη στάση του οποίου στο Παλαιστινιακό εξήρε ο Ερντογάν.

«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι τα συναισθήματα, οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις μας είναι κοινά με την Ισπανία απέναντι στις σφαγές του Ισραήλ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος, η Ισπανία έχει αποδείξει ότι είναι ένας φάρος που καθοδηγεί το πλοίο της ανθρωπότητας μέσα στο σκοτάδι», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε ότι «η Ισπανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εκτός από μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και μια χώρα που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Έχει μεγάλη σημασία από αυτή την άποψη, ότι βάζει την ψυχή της υπέρ της δίκαιης αντίσταση της Παλαιστίνης απέναντι στη συμπεριφορά του Ισραήλ, που αγνοεί το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι η στάση της Ισπανίας, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, θα επιφέρει αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ