Η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο έδωσε δύο φιλικά τις προηγούμενες μέρες. Εχασε από τη Γερμανία με 2-1 και κέρδισε τη Μάλτα με 2-0. Το πρώτο ματς έγινε στη Γερμανία και ήταν η γενική πρόβα των διοργανωτών του Euro πριν από την έναρξή του. Το δεύτερο έγινε στη Μάλτα. Ομολογώ ότι δεν είδα κανένα από τα δύο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πριν αρχίσουν οι μεγάλες καλοκαιρινές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις επιχειρώ ένα είδος ποδοσφαιρικής αποτοξίνωσης για λίγες μέρες. Δεν θέλω να βλέπω τα φιλικά ματς των εθνικών ομάδων και δεν θα έβλεπα και τα ματς της δικής μας ομάδας ακόμα κι αν είχε προκριθεί για τα τελικά της Γερμανίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ειδικά τα συγκεκριμένα φιλικά της Εθνικής έγιναν για να γίνουν.

Η ομάδα μας κατέβηκε σε αυτά με υπηρεσιακό προπονητή τον Νίκο Παπαδόπουλο καθώς κανονικός ομοσπονδιακός δεν υπάρχει. Οι παίκτες ξαναβρέθηκαν μεταξύ τους μετά τον αποκλεισμό από τη Γεωργία. Από όσο κατάλαβα θα μπορούσαν να χαλάσουν και τη γενική δοκιμή των Γερμανών: έχασαν από την ομάδα του Νάγκελσμαν με ένα γκολ στο τέλος του ματς. Μπράβο τους για την προσπάθεια. Αυτή δεν λείπει. Η σοβαρότητα είναι που απουσιάζει.

Δύσκολη

Η Εθνική μας δεν έχει περιθώριο για άλλα φιλικά: δεν προβλέπονται. Θα μπει τον Σεπτέμβρη να αγωνιστεί σε επίσημα ματς με τη Φινλανδία και την Ιρλανδία για το UEFA Nations League με έναν προπονητή που δεν θα έχει καμία δυνατότητα να κάνει τις δοκιμές του. Να του ευχηθούμε του ανθρώπου, όποιος κι αν είναι, να αρχίσει με καλά αποτελέσματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων: πρώτα από όλα τον παικτών του. Αλλά η δουλειά του θα είναι δύσκολη. Και γιατί, παρά τις εμφανίσεις στα φιλικά, ο αποκλεισμός από τη Γεωργία είναι ένα τραύμα. Πρόκειται για μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Και στο ποδόσφαιρο τις χαμένες ευκαιρίες συνήθως τις βρίσκεις μπροστά σου.

Σάντος

Στο μεταξύ χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα ποιος θα είναι ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής, μάθαμε χθες ποιος δεν θα είναι. Ο Φερνάντο Σάντος, το όνομα του οποίου ακουγόταν πολύ τελευταία λόγω των καλών σχέσεων που έχει και με τον επόμενο πρόεδρο της ΕΠΟ Μάκη Γκαγκάτση, δέχτηκε την πρόταση της ομοσπονδίας του Αζερμπαϊτζάν και θα δουλέψει εκεί την επόμενη διετία. Είδα τον Σάντος πριν από λίγο καιρό στην παρουσίαση της βιογραφίας του Θοδωρή Ζαγοράκη. Μου είχε κάνει εντύπωση πως παρά το πρέσινγκ και πρώην ποδοσφαιριστών του που τον ρωτούσαν πότε θα επιστρέψει στην Εθνική, ο Πορτογάλος δεν είπε το παραμικρό παρά μόνο γελούσε. Η σιωπή του έμοιαζε τότε να είναι ένα είδος συμφωνίας να μην αποκαλύψει το γεγονός, αφήνοντας στον νέο πρόεδρο της ομοσπονδίας την ανακοίνωση. Τελικά γελούσε με την αγωνία των παλιών του παικτών κι απλά δεν ήθελε να τους στενοχωρήσει λέγοντας «αφήστε με ήσυχο».

Επιλογή

Σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη η επιλογή του Σάντος. Για μένα η μόνη έκπληξη είναι πως ακόμα θέλει να δουλεύει. Πέρυσι είχε δύο απολύσεις: έφυγε από την Εθνική Πολωνίας και στη συνέχεια δεν ανανέωσε και με τη Μπεσίκτας στην οποία βρήκε δουλειά μετά το τέλος της σχέσης του με τους Πολωνούς. Δεν ξέρω τι θα κάνει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά ότι δεν γύρισε τελικά στην Ελλάδα μαρτυρά μια κάποια σοφία. Εδώ οι απαιτήσεις θα ήταν τεράστιες και η πίεση εξωφρενική. Κι ο Σάντος αυτά τα γνωρίζει, όπως γνωρίζει και ότι η Εθνική μας δεν έχει ούτε προπονητικό κέντρο.

Ζαγόρ

Αναφέρθηκα στον Ζαγοράκη και θυμήθηκα κάτι που δεν έχω επισημάνει: ο πρώην αρχηγός της Εθνικής δεν εξελέγη ευρωβουλευτής αυτή τη φορά, όμως δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Μολονότι άλλαξε κόμμα και άφησε τη ΝΔ για το ΠΑΣΟΚ, και παρά τις συντονισμένες ειρωνείες που δέχτηκε από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και ένα πλήθος από αρθρογράφους που ποτέ δεν του έχουν συγχωρήσει πως κατάφερε να παραμείνει δημοφιλής ακόμα και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας γιατί είναι «έξω καρδιά», ο Ζαγοράκης κατέλαβε την έκτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο ξεπερνώντας και τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, καθώς συγκέντρωσε 57.900 ψήφους. Νομίζω μάλιστα ότι αυτές είναι οι μόνες καινούργιες που πήρε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την αναμέτρηση…

Καλά

Δεν τα πήγαν άσχημα και οι άλλοι πρώην αθλητές που ήταν υποψήφιοι, αν και ο μόνος που κατάφερε να εκλεγεί είναι ο μπασκετμπολίστας του ΠΑΟ Νίκος Παππάς, που ήταν τρίτος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Σοφία Μπεκατώρου που ήταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο ήρθε πέμπτη και είναι πρώτη επιλαχούσα, ενώ στους επιλαχόντες υπάρχει και ο Πύρρος Δήμας που κατέβηκε αυτή τη φορά με τη ΝΔ και ξεπέρασε τις 130 χιλιάδες ψήφους. Εμειναν μακριά από την εκλογή οι δύο κυρίες του ελληνικού στίβου: η Βούλα Πατουλίδου, που κατέβηκε με τη ΝΔ και η Αννα Βερούλη που πολιτεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ. Ομως οι σχεδόν 100 χιλιάδες ψήφοι που πήρε η πρώτη και οι σχεδόν 40 χιλιάδες που πήρε η δεύτερη αποτελούν καλές επιδόσεις. Ο,τι πήραν το πήραν χάρη στο όνομά τους και τις ωραίες αναμνήσεις που αυτό προκαλεί. Δεν παρουσίαζαν πρωινάδικα…

Τα ίδια

Στο μεταξύ, χθες, η ΔΕΑΒ τιμώρησε με τρεις μήνες αποκλεισμό από τα γήπεδα τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Με δεδομένο ότι η επόμενη Ευρωλίγκα και το επόμενο πρωτάθλημα ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι είδους τιμωρία είναι αυτή: απαγορεύεται σε έναν άνθρωπο η είσοδος στο γήπεδο στην περίοδο που αυτά είναι κλειστά. Από την άλλη τι είδους τιμωρία να επιβληθεί για δηλώσεις και μάλιστα στο Instagram; Τα social media έχουν τον δικό τους χαρακτήρα: ο Γιαννακόπουλος δεν έχει πει κάτι σε κάποια συνέντευξη Τύπου π.χ. Αν μιλούσαμε για μια κανονική κατάσταση θα μπορούσαν απλά να του κάνουν μια σύσταση να είναι πιο προσεκτικός, αλλά το πρόβλημα είναι ότι γενικά στο ελληνικό μπάσκετ το να μπαίνουν λογιών λογιών φιτίλια στα ματς του τέλους της σεζόν έχει φτάσει να θεωρείται ένα είδος προβλεπόμενης διαδικασίας. Οι ανακοινώσεις πάνε σύννεφο, στα γήπεδα γίνεται ο κακός χαμός, οι δηλώσεις του Γιαννακόπουλου είναι περίπου εθιμοτυπικές και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ούτε καν τιμωρίες. Και έναν χρόνο να του έριχναν του αφεντικού του ΠΑΟ πάλι του χρόνου ο ΠΑΟ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στον τελικό και θα δούμε όσα και φέτος…