Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισήλθαν ήδη τα πολιτικά κόμματα, λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε αιφνιδιαστικά την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσδιορίζοντας τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου.

Βασικό ζητούμενο είναι τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το γαλλικό εκλογικό σύστημα προβλέπει πως στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, στον πρώτο γύρο, κατέρχονται όλα τα κόμματα, αλλά στο δεύτερο γύρο μόνο τα δύο πρώτα, εκτός και αν κάποιο εξ αυτών έχει συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα (10/6) έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των δύο βασικών κομμάτων της γαλλικής ακροδεξιάς, δηλαδή της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά από τη μια πλευρά, και της Μαριόν Μαρεσάλ από το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ. Την ίδια ώρα, θα συναντηθούν και οι εκπρόσωποι της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν, των Σοσιαλιστών, των Οικολόγων και του γαλλικού ΚΚ, για να εξετάσουν τα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ζητούμενο η συνεργασία των κομμάτων της γαλλικής Αριστεράς

Από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαριστεί ότι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Μπαρντελά, ο οποίος ήταν επικεφαλής και στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Μπαρντελά δεν θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, στην περίπτωση που η ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση η οποία θα προκύψει μετά την 7η Ιουλίου.

Στο μεταξύ, τόσο τα γαλλικά συνδικάτα όσο και περίπου 300  προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων κάλεσαν τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς να κατέβουν ενωμένα στις βουλευτικές εκλογές, ούτως ώστε να φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά.

Ωστόσο η ενότητα αυτή δεν είναι δεδομένη και, σε περίπτωση που επιτευχθεί, δεν θα γίνει με τους ίδιους όρους που έγινε πριν από δύο χρόνια, όταν πρώτη ήταν η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, η οποία, στις ευρωεκλογές, ήρθε τέταρτη σε ψήφους.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν κάλεσε πάντως όλα τα κόμματα της Αριστεράς να συνεργαστούν, χαρακτηρίζοντας αυτή τη συνεργασία ως «κατεπείγουσα, καθαρή και δυνατή».