Το ΕΚΑΒ «νοσεί» και «η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει τα κρίσιμα κενά με την ένταξη σπουδαστών ΙΕΚ στα πληρώματα, αμισθί, ως πρακτική άσκηση», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Ράνιας Θρασκιά, αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας – αρμόδιας για την Ειδική Αγωγή, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για «την άκρως ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)», την οποία συνυπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα πληρώματα και τα οχήματα του ΕΚΑΒ είναι δυσανάλογα των πραγματικών αναγκών και η ανησυχία για τη λειτουργία του εντείνεται ενόψει και της τουριστικής περιόδου, όπου και τείνει να γίνει μόνιμη τόσο η μετάβαση ασθενοφόρων όσο κι η μετακίνηση διασωστών από τα αστικά κέντρα σε τουριστικές περιοχές».

«Καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ με ‘μπαλώματα’»

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, που «μένει πλέον με μόλις 12 ασθενοφόρα, καθώς τα υπόλοιπα 8 θα μεταβούν στη Χαλκιδική, στην προσπάθεια να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες και τις ελλείψεις εκεί».

«Με το ΕΚΑΒ λοιπόν ουσιαστικά να ‘νοσεί’ και μετά τη συνδρομή στρατιωτικών και πυροσβεστών στα ασθενοφόρα, η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει τα κρίσιμα κενά με την ένταξη σπουδαστών ΙΕΚ στα πληρώματα, αμισθί, ως πρακτική άσκηση», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, προσθέτοντας πως «είναι πράγματι πρωτοφανές και επικίνδυνο οι σπουδαστές των ΙΕΚ να προσπαθούν να σώσουν, να πάρουν πρωτοβουλίες για ανθρώπινες ζωές. Ενώ, επιπρόσθετα, χάνεται κάθε έννοια της πρακτικής, η οποία θα προϋπέθετε οι εκπαιδευόμενοι να είναι παρόντες ως εκπαιδευόμενοι για αυτό που μπορούν και ξέρουν να κάνουν, δίπλα στο πλήρωμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «επειδή δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται οι τραγικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ, που δοκιμάζουν τις αντοχές και την ανιδιοτέλεια των εργαζομένων του, με ‘μπαλώματα’» και επειδή αυτό, «πέραν της επικινδυνότητας, ακυρώνει την ουσία της εκπαίδευσης και μαθητείας των σπουδαστών των ΙΕΚ της χώρας, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν στην πράξη την ουσιαστική έννοια της πρακτικής άσκησης και σε ποιες συγκεκριμένες και κατεπείγουσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται στο κρίσιμο έργο του και να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή του ετοιμότητα».