«Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να δώσει σαφές μήνυμα – στο πλαίσιο της έκθεσής του – ότι υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στο  Ισραήλ, αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Όσλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα λόγια δεν φτάνουν, πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Γάζα και να αποφασιστεί ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ για άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων, με παράλληλη πίεση για άμεση επιστροφή των ομήρων από την Χαμάς.

«Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει η Ευρώπη, υπονομεύουν καθημερινά την έννοια των ευρωπαϊκών αξιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Υπενθυμίζεται ότι, ένα μήνα νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει και πάλι τις ευθύνες της Ευρώπης για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Γάζα, με μία αυστηρή παρέμβαση από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Φοβάμαι ότι όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», είχε πει τον Απρίλιο ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάμε εδώ κάθε μέρα για ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο στην Ευρώπη, αλλά λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, στην Παλαιστίνη, 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, το 70% των οποίων – λέει ο κ. Μπορέλ – είναι αθώοι πολίτες, άμαχοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικαλεί, μάλιστα, τον ιστορικό λόγο του Βίλι Μπραντ στο Στρασβούργο το 1973 για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, που άρχισε μιλώντας για την ανάγκη εμπλοκής της Ευρώπης στην ειρηνική επίλυση του μεσανατολικού.