Είναι οι «άγνωστοι» φρουροί της Ορθοδοξίας.

Παρέχουν τη σταθερή υποστήριξή τους, κομίζουν χορηγίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εργάζονται αδιάκοπα και αφοσιωμένα, με υπέρτατο σκοπό τους να διασφαλίσουν το μέλλον ενός ιστορικού πυλώνα για εκατομμύρια χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο: του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, μια κλειστή ομάδα ισχυρών ανθρώπων με παγκόσμια οικονομική και κοινωνική επιρροή, πραγματοποιούν, από αύριο μέχρι και την Τετάρτη, στην Αθήνα το 4ο Διεθνές Συνέδριό τους με θέμα «Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συνολικά 292 συμμετέχοντες από 22 χώρες θα βρεθούν στην Ελλάδα για το Συνέδριο και ανάμεσά τους επιφανείς προσωπικότητες της διεθνούς ελίτ.

Οι συμμετέχοντες.

Στη συνάντηση θα δώσει το «παρών» εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα τελέσει λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ το Συνέδριο θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς του Αθανάσιου Μαρτίνου, προέδρου της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, και του δρος Αντώνιου Ι. Λυμπεράκη, εθνικού διοικητή των Αρχόντων Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ ομιλίες θα παραθέσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και ο εωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Βίλνιους και πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων Γκιντάρας Γκρούσας.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Αρχόντων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, στο κτίριο της Παλιάς Βουλής, στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Ζάππειο και στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Ιστορία.

Λαμβάνοντας τιμητικούς τίτλους που έλκουν τις ρίζες τους στους πρώτες αιώνες του χριστιανισμού και στο Βυζάντιο, όπως Μέγας Ακτουάριος, Εκδικος, Σκευοφύλαξ, Αρχων Οφφικιάλιος – τίτλοι που αποδίδονται με βάση την ιδιότητα και τις δεξιότητες του τιμώμενου προσώπου – οι Αρχοντες αποτελούν την «ασπίδα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης: Λειτουργούν ως άτυποι σύμβουλοι του Πατριάρχη στον τομέα που εξειδικεύεται ο καθένας, αναζητούν πόρους για την ενίσχυση του Πατριαρχείου και επιδίδονται σε lobbying για την επίτευξη των σκοπών του.

Ανθρωποι της διανόησης, της τέχνης και του επιχειρείν, γιατροί, δικηγόροι, εφοπλιστές, καθηγητές πανεπιστημίου, κολοσσοί του κατασκευαστικού κλάδου περιλαμβάνονται σε εκείνους που έχουν λάβει τον τίτλο του Αρχοντα, τη σπουδαιότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε λαϊκό σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Ανάμεσά τους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο γνωστός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με παγκόσμια εμβέλεια, όπως ο ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης ή ο αείμνηστος ελληνοαμερικανός κροίσος Αλεξ Σπανός.

Παρεμβάσεις.

Οι Αρχοντες έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη δράση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, συναντώντας κατά καιρούς θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ενώ προτεραιότητά τους έχει αποτελέσει η προστασία των χριστιανικών μνημείων στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2020 είχαν στείλει επιστολή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, ενώ στο επίκεντρο του Συνεδρίου που θα ξεκινήσει αύριο αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της Μονής της Χώρας.

Αλλωστε, πριν από λίγες ημέρες το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα –  με έδρα τις ΗΠΑ – απηύθυνε «επείγουσα έκκληση προς τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου να αναγκάσουν την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή την απόφαση καθώς και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και να αποκαταστήσει και τα δύο με θεσμούς που σέβονται ολόκληρη την ιστορία τους, συμπεριλαμβανομένων των πολλών αιώνων τους ως κέντρα χριστιανικής προσευχής και λατρείας» και ανέφερε πως «η Μονή της Χώρας ήταν η πρώτη που λεηλατήθηκε όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί».

Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα είναι το πιο γνωστό Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1966, όταν με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Ιακώβου αποδόθηκε η τιμή του Αρχοντος σε 30 διαπρεπή μέλη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συγκροτώντας έτσι τον κεντρικό κορμό του οργανισμού.

Σχεδόν 60 χρόνια μετά, το Τάγμα αριθμεί εκατοντάδες μέλη που έχουν ορκιστεί «να υπερασπιστούν και να προωθήσουν την ελληνορθόδοξη πίστη και παράδοση».