Ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της επικράτειας, ωστόσο για ακόμα μια χρονιά, ωστόσο, υπάρχει διαφωνία ως προς το ποια φοιτητική παράταξη κέρδισε την πανελλαδική πρωτιά, με τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, την ΠΚΣ και την «Attack στα ΑΕΙ» να εκδίδουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (πρόσκειται στη ΝΔ), για 37η συνεχόμενη χρονιά ανεδείχθη πρώτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,01%, με την ενσωμάτωση να ανέρχεται στο 98,8%. Δεύτερη, η ΠΚΣ με ποσοστό 23.49%, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η ΠΑΣΠ με ποσοστό 12,49%.

Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κάνει λόγο για «ξεκάθαρη επιλογή» από μεριάς των φοιτητών: «Οι φοιτητές επέλεξαν την πρόοδο, την εξωστρέφεια και τις μεταρρυθμίσεις των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τις οποίες στηρίζει η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την ΠΚΣ (πρόσκειται στο ΚΚΕ), η ίδια κατέλαβε την πρώτη θέση πανελλαδικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ποσοστό 34,19%. Ακολουθεί η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ με 24,52% και η ΠΑΣΠ με 10,25%.

Στιγμιότυπο από τις φοιτητικές εκλογές

«Παρ’ όλη την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τούς γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θεόδωρος Κωτσαντής.

Επιπλέον, με ανακοινώσεις τους, οι δυο παρατάξεις ανταλλάσσουν κατηγορίες εκατέρωθεν για νοθεία.

Από τη μία, ΔΑΠ-  ΝΔΦΚ κατηγόρησε την ΠΚΣ ότι «σε πολλές σχολές έστησε μόνη της κάλπες εκτός της νόμιμης διαδικασίας, δημιουργώντας φοιτητικούς συλλόγους – φαντάσματα». Από την άλλη, η Πανσπουδαστική κατηγόρησε τη «γαλάζια» παράταξη ότι «έχει πάρει διαζύγιο, όχι μόνο με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με την αλήθεια και τη λογική».

Σύμφωνα και με τις δύο παρατάξεις, πάντως, ο αριθμός των φοιτητών που προσήλθαν στις κάλπες ανήλθε περίπου στις 50.000.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της «Attack»

Από την πλευρά της η «Attack στα ΑΕΙ» (πρόσκειται σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) σε δικά της αποτελέσματα η ΠΚΣ  ήρθε πρώτη με 34,89%, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ δεύτερη με 25,46% και τα σχήματα των ΕΑΑΚ τρία με 8,90%. Ακολουθούν η ΠΑΣΠ με 8,87% και η «Attack στα ΑΕΙ» με 6,37%.