Ομάδα επενδυτών της Tesla έχει ξεκινήσει προσπάθεια να πείσει την πλειοψηφία των μετόχων να μην ψηφίσουν το πακέτο αποδοχών ύψους 56 δισ. δολαρίων του Ιλον Μασκ, το οποίο αφορά δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές. Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ξεκινήσει τη δική του εκστρατεία για να εγκριθεί η καταβολή του ποσού αυτού και να αυξηθεί το ποσοστό του στην εταιρεία.

Η Amalgamated Bank, η SOC Investment Group και άλλοι έξι επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μικρό ποσοστό μετοχών της Tesla πιστεύουν ότι ο Μασκ δεν μπορεί να αφιερώσει την πλήρη προσοχή του στην αυτοκινητοβιομηχανία επειδή είναι επικεφαλής και άλλων πέντε εταιρειών και κυρίως του μέσου κοινωνικού δικτύου Χ, αναφέρει το Bloomberg. Επειδή είναι υπεύθυνος και για τις άλλες εταιρείες, φέρεται να μην μπορεί να εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της Tesla, πιστεύουν οι «αντάρτες» αυτοί. Επίσης οι συγκεκριμένοι μέτοχοι τάσσονται κατά της επανεκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι αδελφός του Ιλον, και Τζέιμς Μέρντοχ. Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 13η Ιουνίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Tesla και θα γίνει η σχετική ψηφοφορία.

Η πρόεδρος της Tesla Ρόμπιν Ντένχολμ παρομοίασε την ψηφοφορία να υπερψηφιστεί το πακέτο του Μασκ ως προσπάθεια να ανέβει κανείς στο Εβερεστ, την ώρα που η ίδια και ο δισεκατομμυριούχος δίνουν μάχη για να κερδίσουν την υποστήριξη των μετόχων. Ουσιαστικά, η ψηφοφορία αυτή συγκρίνεται με δημοψήφισμα για την ηγεσία στην Tesla, του τρίτου σήμερα πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 190 δισ. δολαρίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla θέλει να αποδείξει ότι οι επενδυτές υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη – όπως τη χαρακτηρίζουν οι «Financial Times» – συμφωνία για τις εν λόγω αποδοχές του Μασκ την οποία είχε ακυρώσει δικαστήριο του Ντελαγουέρ των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Μετά την απόφαση αυτή ο Μασκ ζήτησε να μετακινηθεί η έδρα της εταιρείας από τη συγκεκριμένη πολιτεία και να μεταφερθεί στο Τέξας.

Η ψηφοφορία

Στη νέα ψηφοφορία για τις αμοιβές η απλή πλειοψηφία των μετόχων πρέπει να ταχθεί υπέρ, εξαιρουμένου του Μασκ και του αδελφού του Κίμπαλ. Η μεταφορά της έδρας στο Τέξας χρειάζεται μεγαλύτερη πλειοψηφία. Εάν κάποιος δεν ψηφίσει τότε η ψήφος του μετρά ως αρνητική. «Είναι σαν το Εβερεστ. Είναι ένα τεράστιο βουνό για να ανέβει (κανείς) λόγω του ότι είναι αρκετά δύσκολο να ψηφίσει το 50% (των μετόχων), πόσω μάλλον το τι θα ψηφίσει», είπε η Ντένχολμ στους «Financial Times».

Η συμφωνία για την αμοιβή του Μασκ σε δικαιώματα μετοχών που απέρριψε το δικαστήριο στο Ντελαγουέρ θα είχε ενισχύσει το ποσοστό του Μασκ στην Tesla από 13% σε πάνω από 20%. Ο ίδιος έχει απειλήσει ότι εάν δεν λάβει το πακέτο αυτό θα προχωρήσει σε ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης εκτός της Tesla.

Το συγκεκριμένο πακέτο αποδοχών του Μασκ, το οποίο ενέκριναν για πρώτη φορά οι μέτοχοι το 2018, απένειμε στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας επιπλέον δικαιώματα σε μετοχές στην περίπτωση που η κεφαλαιοποίηση της Tesla αυξανόταν και επιτυγχάνονταν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί στόχοι. Ενώ η εταιρεία πέτυχε όλους τους στόχους που είχαν τεθεί για τη χορήγηση του πακέτου μετοχών, το δικαστήριο στο Ντελαγουέρ ακύρωσε τη συμφωνία στα τέλη Ιανουαρίου, με το σκεπτικό ότι ήταν άδικο για μετόχους που δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού.

Σε εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντένχολμ είπε στους μετόχους ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους σε «ένα θέμα θεμελιώδους δικαιοσύνης και σεβασμού προς τον διευθύνοντα σύμβουλό μας». Η διασφάλιση των αποδοχών του Μασκ ήταν απαραίτητη για να συνεχίσει ο ίδιος να έχει κίνητρο και για να ανταμειφθεί για αποδόσεις της τάξεως του 1.000% από την εταιρεία μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια.