Οκτώ δράστες ενδοοικογενειακής βίας έχουν κλειστεί στις φυλακές Κορυδαλλού το τελευταίο 20ήμερο επί ενός συνόλου περίπου 600 – 800 συλλήψεων για αυτού του είδους αδικήματα. Δηλαδή, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1% – 2% των κατηγορουμένων για βίαιες ενέργειες σε βάρος συζύγων, συντρόφων κ.ο.κ. «αδρανοποιείται» σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Κι αυτό με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Μαΐου και στον οποίον προβλέπεται φυλάκιση ατόμων που καταδικάζονται για πλημμελήματα για διάστημα έως και άνω των δύο ετών. Παρ’ όλα αυτά, στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων οι δράστες καταδικάζονται σε μικρές ποινές και εκ των υστέρων αφήνονται ελεύθεροι ή οι δίκες τους αναβάλλονται για διαφόρους λόγους. Ετσι, αφήνονται περιθώρια στους δράστες τέτοιων επεισοδίων να επιχειρήσουν εκ νέου επιθέσεις σε βάρος των θυμάτων τους, με την κατάληξη να είναι συχνά δραματική, όπως συνέβη στην περίπτωση της 40χρονης από το Μενίδι που δολοφονήθηκε εν μέση οδώ από τον 50χρονο πρώην σύζυγό της.

Αποτροπή

Ενα από τα ζητούμενα για τις αρχές ασφαλείας είναι πώς θα αποτραπούν νεότερες εγκληματικές επιθέσεις (σ.σ. άγριους ξυλοδαρμούς και δολοφονίες) από πρωταγωνιστές βιαιοτήτων μέσα στις οικογένειες ύστερα από τους σχηματισμούς δικογραφιών από την ΕΛ.ΑΣ., την ενεργοποίηση από τα θύματα του panic button και την απομάκρυνση των θυμάτων και την προσωρινή εγκατάστασή τους σε οικήματα ασφαλείας.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι μικρές ποινές χωρίς προφυλάκιση, η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, όπως απαγόρευση προσέγγισης των θυμάτων, και οι διαδοχικές αναβολές στις σχετικές δίκες δεν οδηγούν στην αποφυγή νέων εγκληματικών ενεργειών από τους μαινόμενους δράστες που δεν ορρωδούν προ ουδενός λόγω του μίσους που τρέφουν για τα θύματά τους.

Κάθε μήνα η ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζεται ότι ασχολείται με περίπου 3.000 σχετικές καταγγελίες, ενώ τα περιστατικά για τα οποία σχηματίζει σχετικό φάκελο ανέρχονται σε 1.900, οι συλλήψεις σε 1.100 και το panic button δίνεται σε 250 γυναίκες.

Κρατήσεις

Σημειώνεται, λοιπόν, ότι στον Κορυδαλλό κρατούνται για τέτοιου είδους συμβάντα πέντε Ελληνες και τρείς αλλοδαποί (σ.σ. οι περισσότεροι ηλικίας 30 – 40 ετών). Από αυτούς, οι τέσσερις έχουν κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και οι άλλοι τέσσερις για το επιπρόσθετο αδίκημα της σωματικής βλάβης.

Ενας έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ληστείας και παράνομη οπλοφορία, πέντε έχουν ήδη καταδικασθεί και τρεις είναι υπόδικοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές και δικαστικές πηγές, τα συμβάντα που οδήγησαν τα οκτώ αυτά άτομα στη φυλακή έχουν καταγραφεί σε Πειραιά, Αχαΐα, Σάμο, Κοζάνη και Μενίδι όπου υπάρχει και ειδικό γραφείο καταγραφής και διαχείρισης τέτοιου είδους περιστατικών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες και ο 50χρονος δράστης της γυναικοκτονίας στο Μενίδι. Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε στην 28η τακτική ανακρίτρια Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Κατά πληροφορίες, στην απολογία του ομολόγησε – όπως και προανακριτικά – το έγκλημα και δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του.