Η UNRWA ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα κλείσει τα κεντρικά της γραφεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αφού «Ισραηλινοί εξτρεμιστές έβαλαν φωτιά» σε υπαίθριους χώρους στον περίβολο του συγκροτήματος, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, μάλιστα, ανήρτησε σχετικό βίντεο στην πλατφόσμα X, στο οποίο φαίνονται πυκνοί καπνοί γύρω από τα γραφεία της UNRWA, καθώς και οι προσπάθειες κατάσβεσης.

«Ισραηλινοί έβαλαν φωτιά δύο φορές στην περίμετρο των κεντρικών γραφείων της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ», την ώρα που «μέλη του προσωπικού της UNRWA και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ ήταν μέσα στο συγκρότημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλίπ Λαζαρινί, διευκρινίζοντας ότι «πήρε την απόφαση να κλείσει τα γραφεία, μέχρι να αποκατασταθεί μια επαρκής ασφάλεια».

Ο ίδιος κατήγγειλε ένα «δεύτερο αποτρόπαιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», που έγινε από «Ισραηλινούς εξτρεμιστές» και από το οποίο «τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο ζωές εργαζομένων του ΟΗΕ».

Τι καταγγέλλει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ

Όπως αναφέρει ο Φιλίπ Λαζαρινί στην ανάρτησή του, «σήμερα το απόγευμα, Ισραηλινοί κάτοικοι πυρπόλησαν δύο φορές την περίμετρο του Αρχηγείου της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό έλαβε χώρα, ενώ το προσωπικό της UNRWA και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ βρίσκονταν στο συγκρότημα».

Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Αν και δεν υπήρξαν θύματα στο προσωπικό μας, η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στους εξωτερικούς χώρους. Η έδρα της UNRWA διαθέτει στα γήπεδά της ένα πρατήριο βενζίνης και ντίζελ για τον στόλο αυτοκινήτων του Οργανισμού. Ο διευθυντής μας, με τη βοήθεια του προσωπικού, χρειάστηκε να σβήσει τη φωτιά μόνος τους, καθώς χρειάστηκε λίγος χρόνος πριν εμφανιστούν οι ισραηλινοί πυροσβεστήρες και η αστυνομία πριν εμφανιστούν».

«Ένα πλήθος συνοδευόμενο από ένοπλους άνδρες παρατηρήθηκε έξω από το συγκρότημα να φωνάζει ‘Κάψτε τα Ηνωμένα Έθνη’. Αυτή είναι μια εξωφρενική εξέλιξη. Για άλλη μια φορά, οι ζωές του προσωπικού του ΟΗΕ ήταν σε σοβαρό κίνδυνο. Υπό το πρίσμα αυτού του δεύτερου αποτρόπαιου περιστατικού σε λιγότερο από μια εβδομάδα, πήρα την απόφαση να κλείσω το συγκρότημά μας μέχρι να αποκατασταθεί η κατάλληλη ασφάλεια», σημειώνει.

«Ισραηλινοί εξτρεμιστές με πρόσκληση εκλεγμένου μέλους του δήμου»

«Τους τελευταίους δύο μήνες», καταγγέλλει, «Ισραηλινοί εξτρεμιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις έξω από το συγκρότημα της UNRWA στην Ιερουσαλήμ, με πρόσκληση εκλεγμένου μέλους του δήμου της Ιερουσαλήμ. Αυτή την εβδομάδα, η διαμαρτυρία έγινε βίαιη όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στο προσωπικό του ΟΗΕ και στα κτίρια του συγκροτήματος. Τους τελευταίους μήνες, το προσωπικό του ΟΗΕ έχει υποστεί τακτικά παρενόχληση και εκφοβισμό. Το συγκρότημά μας έχει υποστεί σοβαρούς βανδαλισμούς και ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις, Ισραηλινοί εξτρεμιστές απείλησαν το προσωπικό μας με όπλα».

Για να καταλήξει πως «είναι ευθύνη του κράτους του Ισραήλ, ως κατοχικής δύναμης, να διασφαλίσει ότι το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Το προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Καλώ όλους όσοι έχουν επιρροή να βάλουν τέλος σε αυτές τις επιθέσεις και να ζητήσουν ευθύνες από όλους τους υπεύθυνους. Οι δράστες αυτών των επιθέσεων πρέπει να ερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. Οτιδήποτε λιγότερο θα θέσει ένα νέο επικίνδυνο πρότυπο».