Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της επίθεσης με σπαθί κοντά στο μετρό του Λονδίνου από τον Μάρκους Αρντουίνι Μόντζο. Ο 36χρονος δράστης, τη Μεγάλη Τρίτη, σε κατάσταση αμόκ, έβγαλε ένα σπαθί σαμουράι και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 14χρονο που πήγαινε στο σχολείο του. Το αγόρι ονόματι Ντάνιελ Αντζόριν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Μόντζο, κατηγορείται για τη δολοφονία του Αντζόριν και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων ατόμων – μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικών – έπειτα από επίθεση στο Hainault, στο βορειοανατολικό Λονδίνο.

Πριν δολοφονήσει τον 14χρονο, ντύθηκε Ρομπέν των Δασών και «εισέβαλε στο σπίτι οικογένειας, ενώ η 4χρονη κόρη κοιμόταν και επιτέθηκε στον πατέρα.

Ο εισαγγελέας Τομ Λιτλ δήλωσε στο δικαστήριο πως ο δράστης «σχεδόν αποκεφάλισε» τον 14χρονο μαθητή. Η αιτία θανάτου ήταν ένα «τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο στο κεφάλι», όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροψία.

Τον Φεβρουάριο η δίκη του

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο με τέσσερις φρουρούς, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ακρόασης. Η δίκη ορίστηκε για τον Φεβρουάριο και κρίθηκε προφυλακιστέος μέχρι την επόμενη προδικαστική ακρόαση του Ιουλίου.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονία, δύο απόπειρες δολοφονίας, για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διαρρήξεις και κατοχή αιχμηρού αντικειμένου.

Ο 36χρονος δράστης, που αυτοαποκαλείται «μυστικιστής» μουσικός και φέρει διπλή υπηκοότητα (ισπανική και βραζιλιάνικη) δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.