Έχετε αναρωτηθεί μπροστά στα ράφια με τα αυγά στα σούπερ μάρκετ γιατί τα καφέ αυγά είναι κατά τι ακριβότερα από τα άσπρα; Σκεφτήκατε ότι για να είναι πιο ακριβά κάποιος λόγος θα υπάρχει που σχετίζεται με τη θρεπτική της αξία; Αν ναι, οι ειδικοί μας έχουν νέα: δεν είναι αυτό που μπορεί να νομίζετε.

Καθόλου δεν έχει να κάνει με το ότι τα καφέ είναι πιο υγιεινά ή θρεπτικά ή παρήχθησαν με πιο φυσική διαδικασία από τα άσπρα αυγά.

«Βασικά, δεν υπάρχει διατροφική διαφορά μεταξύ ενός καφέ και ενός λευκού αυγού. Έχει να κάνει με τη φυλή του κοτόπουλου», εξήγησε στο CNN ο Daniel Brey, ιδιοκτήτης φάρμας.

Στην πραγματικότητα η τιμή είναι αποτέλεσμα του κόστους παρασκευής που σχετίζεται με τη φυλή της κότας. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

Για να το πάρουμε από την αρχή: Τα καφέ αυγά γεννιούνται από κότες με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα άσπρα από φυλές με λευκά φτερά. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

Τι σημαίνει αυτό για τον αυγοπαραγωγό;

Οι φυλές που κάνουν καφέ αυγά είναι συνήθως μεγαλύτερες. Η εκτροφή τους απαιτεί περισσότερη φροντίδα, τροφή και χώρο από τις άσπρες κότες αναπαραγωγής.

Ακόμη, τα καφέ αυγά γεννιούνται λίγο μεγαλύτερα από τα άσπρα και χρειάζονται κατά τι περισσότερο χρόνο για να γεννηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Megan Hilbert, μιλώντας στο eatthis.com, απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία κατά τον σχηματισμό των αυγών για να “επικαλυφθεί” το κέλυφος με το καφέ εξωτερικό στρώμα», εξηγεί η Hilbert. Ακόμη, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά συνήθως γεννούν και λιγότερα αυγά συνολικά.

Σύμφωνα με τον αβγοπαραγωγό Daniel Brey, το κόστος και η γεύση του αβγού που αγοράζετε –λευκό ή καφέ– καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παρέχεται στην κότα.

«Έχει να κάνει πολύ με την τροφή κοτόπουλου», εξηγεί ο Brey. «Κοστίζει περισσότερο να φτιάξεις μια ντουζίνα καφέ αυγά επειδή τα κοτόπουλα που τα παράγουν τείνουν να τρώνε περισσότερο».

Συνεπώς… για όλα φταίει η κότα.

Πηγή: ΟΤ