Στο χάος βυθίζεται η Νάπολι έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του τρίτου τίτλου στην ιστορία της. Η νέα ήττα των Παρτενοπέι, αυτή τη φορά από την Εμπολι (1-0) που δίνει μάχη για να αποφύγει τον υποβιβασμό, έδωσε τέλος στις πιθανότητές τους να διεκδικήσουν θέση στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα προεόρτια έχουν ξεκινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες όταν οι οπαδοί της Νάπολι προσέρχονταν στις θέσεις τους με καθυστέρηση 15 λεπτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία της ομάδας. Το ίδιο συνέβη και στο Στάδιο Καστελάνι στο οποίο βίωσαν μία ακόμα ήττα. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «θα σας δώσουμε μερικές μπάλες» και «πηγαίνετε στη δουλειά σας».

Στη συνέχεια στράφηκαν προς το αφεντικό της ομάδας που ήταν παρών στο γήπεδο και του φώναξαν: «Ντε Λαουρέντις άκου τη φωνή μας – πούλα τη Νάπολι».

Η «Ρεπούμπλικα» αποκάλυψε πως στο ημίχρονο του αγώνα με την Εμπολι στα αποδυτήρια της Νάπολι όλοι ήταν εναντίον όλων αλλά ο βασικός αποδιοπομπαίος τράγος ήταν ο Βραζιλιάνος Νάταν για τον οποίον απαίτησαν από τον προπονητή τους Φραντσέσκο Καλτσόνα να τον αντικαταστήσει, όπως κι έγινε. Χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Μετά το τέλος του αγώνα υπήρξαν «λαϊκά δικαστήρια» με τον αρχηγό Τζιοβάνι Ντι Λορέντσο να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου: «Δεν αξίζετε, πρέπει να ντρέπεστε. Δεν μπορείτε να φοράτε αυτή τη φανέλα», φέρεται να του είπαν οι Ultras. Καθώς απομακρύνονταν οι παίκτες οι οπαδοί άλλαξαν τους στίχους «είμαστε οι πρωταθλητές της Ιταλίας» και άρχισαν να τραγουδούν το «είμαστε η ντροπή της Ιταλίας».

Ο Καλτσόνα ανέλαβε την ευθύνη του αποτελέσματος, απολογήθηκε στους φιλάθλους αλλά είπε και σκληρά λόγια για τους παίκτες του: «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω αυτή την ψυχολογική απάθεια και δεν μπορώ να την εξηγήσω γιατί όλη την εβδομάδα δουλεύουμε καλά». Ο Ντε Λαουρέντις αρχικά αποφάσισε να τιμωρήσει τους παίκτες και να τους κρατήσει «έγκλειστους» στο προπονητικό κέντρο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ομως φαίνεται πως υποχώρησε φοβούμενος ακραίες αντιδράσεις.  Κανείς δεν περίμενε πέρυσι, τέτοιο καιρό (4 Μαΐου), όταν η Νάπολι γιόρταζε στην έδρα της Ουντινέζε την κατάκτηση του Σκουντέτο πως ύστερα από δώδεκα μήνες θα είχε αλλάξει τρεις προπονητές, θα είχε 31 βαθμούς λιγότερους, δέκα ήττες, θα είχε δεχτεί 17 γκολ περισσότερα και θα βρισκόταν στην 8η θέση της βαθμολογίας.