Την περασμένη Πέμπτη μετά τη νίκη του Τσιτσιπά απέναντι στον Ζβέρεφ (την πρώτη του Εληνα εδώ και ενάμισι χρόνο σε παιχνίδι με παίκτη που βρίσκεται στο top 10 της παγκόσμιας κατάταξης) έγραφα εδώ ότι είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τον Στέφανο να ξαναπαίζει το τένις που ξέρει. Φυσικά δεν περίμενα ότι θα κέρδιζε το τουρνουά του Μόντε Κάρλο, καθώς στον ημιτελικό έπρεπε να αντιμετωπίσει τον νούμερο 1 στον κόσμο σήμερα Ιταλό Γιανίκ Σίνερ και στον τελικό θα μπορούσε να βρει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον σούπερ μαν που του έχει αφαιρέσει τη δυνατότητα να κερδίσει ένα τουρνουά του Γκραν Σλαμ κερδίζοντάς τον και στην Αυστραλία και στο Ρολάν Γκαρός στα μεγαλύτερα για τον Τσιτσιπά ματς της καριέρας του. Κι όμως ο Ελληνας τα κατάφερε. Στον ημιτελικό κέρδισε τον Σίνερ με 2-1 χάρη στις αντοχές του: ο Ιταλός που παίζει κάθε σημαντικό ματς με τρομερή ένταση εδώ και μήνες κατέρρευσε και χρειάστηκε ιατρικό τάιμ άουτ για να τελειώσει το ματς. Στον τελικό αντί για τον Τζόκοβιτς ο Τσιτσιπάς βρήκε τον παλιόφιλό του Κάσπερ Ρουντ, τον Νορβηγό που έμαθε τένις στην Ισπανία και στις Ακαδημίες του Ναδάλ. Τον κέρδισε 2-0 (6-1, 6-4) χωρίς να τον αφήσει να κάνει ένα μπρέικ.

Με το τέλος του ματς ο Τσιτσιπάς έκλαψε σαν μικρό παιδί. Η επιστροφή του στις κατακτήσεις τίτλων είναι σημάδι πως άφησε τα χειρότερα πίσω του. Είναι σημαντικό να φτάνεις στην κορυφή – θυμίζω πως κάποια στιγμή ήταν στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να πέφτεις και να σηκώνεσαι. Και είναι αληθινά σπουδαίο να κερδίζεις για τρίτη φορά στην καριέρα σου το τουρνουά του Μόντε Κάρλο και να το κάνεις με τρόπο που δεν αποτελεί έκπληξη.

Εκπληξη

Αποτελεί πάντα έκπληξη το να κάνουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επερωτήσεις στη Βουλή με αφορμή γεγονότα που έχουν συμβεί στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Γενικά οι βουλευτές μας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται καθώς οι προβληματισμοί τους και κατά συνέπεια οι επερωτήσεις τους έχουν να κάνουν με τα πολύ μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα – μην πω και την ανθρωπότητα. Ως εκ τούτου έχει κάτι το σπάνιο η επερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης  η Μαρία Ελένη (Μιλένα) Αποστολάκη και η Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου για την πορεία των ερευνών που έχουν να κάνουν με τον θάνατο του 31χρονου υπαρχιφύλακα της ΥΑΤ  Γιώργου Λυγγερίδη κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη. Δεν συμβαίνει συχνά βουλευτές της αντιπολίτευσης να έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Πλην όμως δεν μπορώ να μην επισημάνω μια παραδοξότητα: καμία από τις δύο δεν έχει δείξει ανάλογη ευαισθησία για πολλά άλλα που συμβαίνουν στα αθλητικά μας.

Θάνατος

Πριν απ’ τον τραγικό θάνατο του αστυνομικού την ώρα της υπηρεσίας του είχαμε το περασμένο καλοκαίρι τον θάνατο ενός οπαδού της ΑΕΚ στη διάρκεια επεισοδίων με κροάτες χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Μιχάλης Κατσούρης έχασε τη ζωή του υπό παράξενες συνθήκες που παραμένουν ανεξερεύνητες. Στην περίπτωση του Λυγγερίδη η Αστυνομία κινητοποιήθηκε (και μπράβο της) και συνέλαβε τον δράστη σε χρόνο ρεκόρ. Οι δύο κυρίες ζητάνε διευκρινίσεις για την ηθική αυτουργία – προφανώς γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο υπάρχει, δεν μπορώ να ξέρω τις πηγές τους. Αυτό που ξέρω είναι ότι για τον θάνατο του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ επτά (!) ολόκληρους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως σύλληψη αλλά καμία επερώτηση δεν έχει γίνει. Γιατί; Κάποιοι κακόβουλοι λένε ότι δεν βρέθηκε κανένας να ζητήσει από τις δύο να πάρουν αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες: δεν θέλω να πιστεύω ότι η ευαισθησία προκύπτει με ενθάρρυνση – θα ήταν εξευτελιστικό.

Ρώτησα

Οταν ρώτησα φίλους στο ΠΑΣΟΚ να μου εξηγήσουν γιατί αυτή η διαφοροποίηση, μου είπαν ότι η επερώτηση έχει πολιτικά (!) χαρακτηριστικά και γίνεται κυρίως για να γίνει φανερή η ατολμία της κυβέρνησης κ.λπ. κ.λπ. Πολύ ωραία. Αλλά στο μεταξύ υπάρχει μια άλλη ιστορία που δείχνει μια χωρίς προηγούμενο κυβερνητική ατολμία που η αντιπολίτευση δεν τολμά, όχι να επισημάνει με επερωτήσεις, αλλά έστω να καταδείξει. Αναφέρομαι στο «θάψιμο» του πορίσματος της επιτροπής ΕΠΑΘΛΑ για τα στημένα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος – πρόκειται για την επιτροπή που είναι γνωστή ως «Επιτροπή Μαυρωτά», αφού συστάθηκε από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού.

Η επιτροπή ως γνωστόν έβγαλε ένα πόρισμα για τα ματς των περσινών πρωταθλημάτων των επαγγελματικών κατηγοριών, χαρακτήρισε ύποπτα περίπου δεκαπέντε, παρέδωσε το πόρισμα στον αθλητικό εισαγγελέα και ενώ θα έπρεπε ήδη από τον Φεβρουάριο να έχει προχωρήσει η ιστορία, δεν γίνεται τίποτα. Το να μην ενδιαφέρεται για αυτό το χωρίς προηγούμενο άδειασμα του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, ενώ θες να φέρεις σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, μου μοιάζει απίστευτο. Οπως και το να μη ρωτάς τον υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση για το γιατί, παρά τις τυμπανοκρουσίες και τη διακοπή του πρωταθλήματος, το σύστημα ελέγχου ψηφιακών εισιτηρίων δεν υπάρχει στα πιο πολλά γήπεδα. «Κρεμάστε με στα μανταλάκια, αν τον Απρίλιο όλα δεν είναι έτοιμα και στα γήπεδα υπάρχει κόσμος» είχε πει ο Βρούτσης. Αλλά τι να κάνει ο άνθρωπος; Αντιπολίτευση στον εαυτό του;

Κρίμα

Δεν αμφιβάλλω ότι η Αποστολάκη και η Γιαννακοπούλου ρώτησαν ό,τι ρώτησαν ανιδιοτελώς. Δείχνουν όμως μια μερικότητα στα ενδιαφέροντά τους, που καθιστά μια κατά τα άλλα επίκαιρη επερώτηση να μοιάζει ότι γίνεται για να πάρουν τα μπράβο από τους φίλους τους και γνωστούς τους. Ετσι όπως κινήθηκαν πρόσφεραν τη χειρότερη δυνατή υπηρεσία. Και στο ΠΑΣΟΚ. Που με τέτοιες επερωτήσεις μοιάζει κόμμα επιλεκτικών ευαισθησιών, που στην πολιτική σκοτώνουν τις αληθινές ευαισθησίες…

Play outs

Στο μεταξύ στην Ελλάδα είχαμε το Σάββατο τα play outs. Στο μόνο ματς που είχε ενδιαφέρον ο Παναιτωλικός κέρδισε την Κηφισιά με ένα γκολ του Μόνακο και την προσπέρασε στη βαθμολογία βάζοντάς την σε μπελάδες. Σώθηκε οριστικά και τυπικά και ο Αστέρας Τρίπολης και έχασε και τις τελευταίες του ελπίδες ο ΠΑΣ Γιάννινα – όλα αυτά είναι η συνέπεια του ματς που η ομάδα του Ράσταβατς κέρδισε με 1-0 στους Ζωσιμάδες. Βροχή από γκολ στα άλλα δυο ματς. Στο Πανσερραϊκός – ΟΦΗ και στο Βόλος – Ατρόμητος είχαμε ισοπαλίες με το ίδιο σκορ: 2-2. Καμία έκπληξη: όσο πιο αδιάφορα είναι τα ματς τόσο πιο μεγάλα τα σκορ.