Παρών, ενεργός, αλλά όχι στην πρώτη γραμμή: η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να υπάρχει δημόσια το επόμενο διάστημα – τουλάχιστον έως τη μέρα που θα αποφασίσει κάτι διαφορετικό.

Το Ιδρυμα Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πάρει και επίσημα σάρκα και οστά, ωστόσο ο χώρος που θα το στεγάσει δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Με βάση τα όσα ισχύουν νομικά για τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών, το κτίριο που θα τους στεγάσει διατίθεται από το κράτος – οι επιλογές, που από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού διατείνονται πως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπόψη του, φέρεται να περιλαμβάνουν τρία νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με ένα εξ αυτών να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημερινό γραφείο του Τσίπρα, στη λεωφόρο Αμαλίας.

Στο Ινστιτούτο, που θα αποτελέσει το όχημα παραγωγής πολιτικής για τον πρώην πρωθυπουργό από εδώ και πέρα με διοργάνωση συνεδρίων και συμμετοχή σε συνέδρια του εξωτερικού, επιστημονικός υπεύθυνος έχει οριστεί ο διπλωμάτης Βαγγέλης Καλπαδάκης – στο πλαίσιο της εντατικής δουλειάς, ώστε το Ινστιτούτο να ξεκινήσει τη λειτουργία του, δραστηριοποιούνται επίσης ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλης Καλογήρου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού ανέλαβε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος.

Η επίσημη πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου αναμένεται το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές, και φέρεται να έχει θέμα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, είναι πως σκοπός των διοργανωτών είναι οι ομιλητές να είναι προσωπικότητες ευρωπαϊκού και διεθνούς βεληνεκούς, στη λογική της ευρύτερης διασύνδεσης, ενώ ένας εξ αυτών πολύ πιθανό να είναι και ο Φρανσουά Ολάντ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αναμένονται και εγχώριοι πολιτικοί παράγοντες, κάποιοι εκ των οποίων ενδέχεται να προκαλέσουν έκπληξη.

Παρακαταθήκη.

Οι εμπορικοί ορισμοί δεν αρέσουν στους αριστερούς ηγέτες, όμως αποτελεί η προπαρασκευαστική δουλειά που γίνεται για το Ινστιτούτο ένα μέρος του rebranding για το οποίο έκανε λόγο το χαρτί που εξέταζε ο Τσίπρας στο αεροπλάνο, στην επιστροφή του από το Στρασβούργο;

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να γνωρίζει πως πρέπει με κάποιον τρόπο να διαμορφώσει την παρακαταθήκη της δικήw του πρωθυπουργίας, ακόμα και σε επίπεδο αυτοκριτικής, ώστε να μπορέσει να εξηγήσει όσα «δεν εξηγήθηκαν ορθά ή παρερμηνεύτηκαν».

Oπως είπε ο ίδιος στους Δελφούς, ο στόχος του είναι να συνεχίσει να προσπαθεί «από άλλους ρόλους, όχι από την πρώτη γραμμή, αλλά από τη γραμμή της παραγωγής ιδεών και πολιτικής» – και σ’ αυτήν την προσπάθεια οι βασικοί άξονες αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη γενικότερα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη, την ευρωπαϊκή πολιτική και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε εσωτερικό επίπεδο, ωστόσο, ενδιαφέρον είχε και η αναφορά Τσίπρα στην Κεντροαριστερά και στην προσπάθεια «παραγωγής πολιτικής και επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής σήμερα» που είναι, γι’ αυτήν, το κρίσιμο θέμα.

Η «παραταξιακή» διάθεση για παρεμβάσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο «κουμπώνει» με την πρόσφατη συνάντηση που ο πρώην πρωθυπουργός είχε με τον ιταλό σοσιαλδημοκράτη, πρώην υπουργό Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά στο πλαίσιο των προσυνόδων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Με την παρουσία του σ’ αυτές τις προσυνόδους ο Τσίπρας έλεγε διαρκώς πως έπαιζε τον ρόλο του «γεφυροποιού» ανάμεσα στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής – και από τα λεγόμενά του, αυτός δεν είναι ένας ρόλος που ο Τσίπρας παρέδωσε μαζί με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.