Σύμφωνα με τις πληροφορίες από πολλά κυπριακά μέσα, το θύμα διέμενε μαζί με άλλους Μπαγκλαντεσιανούς σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Λεμεσό, στην οποία έκανε έφοδο τα ξημερώματα της Τετάρτης -περίπου στις 06:20- η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο «πλαίσιο εντοπισμού παράτυπων μεταναστών».

Δύο από τους Μπαγκλαντεσιανούς που έμεναν στο διαμέρισμα προσπάθησαν να διαφύγουν, εικάζεται τρομαγμένοι. Ο Ανισούρ πήδηξε από το μπαλκόνι, πέφτοντας στο κενό με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Ένας δεύτερος νεαρός έπεσε, επίσης, στο κενό και χαροπαλεύει.

Όπως μεταδίδεται, στο εν λόγω διαμέρισμα διέμεναν έντεκα άτομα, ένα εκ των οποίων ενοικίαζε το διαμέρισμα, λαμβάνοντας ως ενοίκιο 150 ευρώ από τους υπόλοιπους, τα οποία στη συνέχεια έδινε στον ιδιοκτήτη. Μια πάρα πολύ συνηθισμένη τακτική σε όλη την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα, όταν πρόκειται για μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρατσισμού, με τους ακροδεξιούς του νησιού να είναι ιδιαίτερα βίαιοι.

Η αστυνομία μπήκε στο σπίτι χωρίς ένταλμα

Την ίδια στιγμή, στο κάδρο των εξετάσεων τίθεται και ο τρόπος πραγματοποίησης του ελέγχου από την ΥΑΜ, η οποία εισήλθε στο διαμέρισμα χωρίς να κατέχει σχετικό ένταλμα. Η Κυπριακή Αστυνομία ανταπαντά πως «δεν επρόκειτο για έφοδο (σ.σ. στις 06:20 το πρωί;) και ότι η έκδοση σχετικού εντάλματος δεν ήταν απαραίτητη -καθώς ενεργούσαν όπως οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού όταν κάνουν απογραφή».

Δικαιολογία που δικηγόροι της νήσου απορρίπτουν σε πολλές περιπτώσεις. Με πολλά κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και το ΑΚΕΛ να αντιδρούν. Το τελευταίο προέβη και σε επίσημη ερώτηση «προς την ηγεσία της Αστυνομίας και τον πολιτικό προϊστάμενο για το αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αν ασκήθηκε βία, αν έγινε ο ανάλογος έλεγχος και στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αλλά και για το ποιοι εργοδοτούσαν παράνομα τους μετανάστες για όλο αυτό το διάστημα».

«Ο θάνατος του εργάτη από το Μπαγκλαντές αποκαλύπτει με τον πλέον τραγικό τρόπο πως τα διάφορα κυκλώματα πλουτίζουν μέσω της εκμετάλλευσης των μεταναστών ως φτηνό εργατικό δυναμικό που φέρνουν στην Κύπρο με διάφορους τρόπους και το οποίο τροφοδοτεί την παράνομη και αδήλωτη εργασία. Το απόστημα πρέπει να σπάσει και η Πολιτεία οφείλει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της», καταλήγει το κόμμα.

Τα ερωτηματικά και η πορεία διαμαρτυρίας

Τα ερωτηματικά είναι πολλά, κυρίως όμως έχουν να κάνουν με το αν υπήρχε εμπλοκή της αστυνομίας στο δυστύχημα (σ.σ. αν τους κυνήγησαν δηλαδή), αν ήταν ένστολοι ή με πολιτικά, γιατί η αστυνομία μπήκε σε σπίτι στις 06:20 για «τυπικό έλεγχο» και όχι αργότερα, ποιος έδωσε την εντολή στην ομάδα της αστυνομίας να κάνει τον (σ.σ.παράνομο) «έλεγχο» και τέλος, αν έσπασαν την πόρτα ή αν τους άνοιξαν την πόρτα.

Ο άλλος μετανάστης που προσπάθησε να διαφύγει πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος και έπεσε σε μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο και δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το Σάββατο στις 12:00 και η προσυγκέντρωση θα γίνει δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Νάπας, ενώ θα ακολουθήσει διαμαρτυρία έξω από το ΤΑΕ Λεμεσού.