Μερικά εικοσιτετράωρα περισυλλογής «κέρδισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συμπλήρωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, αφού η παρουσίασή του αναβλήθηκε για λόγους προγράμματος. Μια μάλλον βολική, ωστόσο, αναβολή. Η παρουσίαση των υπολοίπων 11 υποψηφιοτήτων που αναμένονται για να ολοκληρωθεί η ευρωλίστα (έχουν ήδη ανακοινωθεί 31) ήταν σχεδιασμένο να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός, όμως, έπειτα από ένα γρήγορο σημερινό πέρασμα στη Βόρεια Ελλάδα, σχεδιάζει να κάνει μια επίσκεψη – αστραπή και στην Πολωνία, στη Βαρσοβία συγκεκριμένα, για μια συνάντηση με τον παλιό γνώριμο και ομόλογό του σήμερα, Ντόναλντ Τουσκ. Με αυτό τον τρόπο κερδίζει και μερικές ημέρες για να σκεφτεί, με δεδομένο ότι η επιθυμία του είναι οι τελικές ανακοινώσεις για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο να περιλαμβάνουν και τουλάχιστον ένα όνομα που θα είναι έκπληξη. Αλλά και ισχυρές δεξιόστροφες υποψηφιότητες, όπως σας έχω ξαναγράψει. Πότε θα τα ακούσουμε, τελικά, όλα αυτά; Την ερχόμενη Δευτέρα, το πιθανότερο, στις 15 Απριλίου, σε εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο.

Το ρολόι μετράει αντίστροφα

Η προθεσμία για να κλειδώσουν όλα τα κόμματα τις λίστες τους και για να τις ανακοινώσουν πλησιάζει, καθώς έως τις 19 Απριλίου πρέπει να υποβάλουν τις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές στον Αρειο Πάγο. Την προηγουμένη, στις 18 του μήνα, θα ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το δικό του ψηφοδέλτιο. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ότι η λίστα που παρουσίασε την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε 34 άτομα και όχι 42. Με οκτώ θέσεις κενές άρα, μπορεί κι από εκεί να μας έρθει κάποια έκπληξη…

Του Κώστα Μητρόπουλου

Η Σύνοδος και η Αγκυρα

Για να επιστρέψω όμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα ταξίδια του, να πω πως, εξ όσων ακούω, ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να ξανοιχτεί ιδιαίτερα στο εξωτερικό μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, παρά μόνο, προφανώς, για τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια για συνόδους και σημαντικές διπλωματικές υποχρεώσεις της χώρας.

Μετά την ανακοίνωση της ευρωλίστας, ας πούμε, θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα έχει, ωστόσο, κρίσιμες λεπτομέρειες για την Ελλάδα, καθώς στα συμπεράσματά της αναμένεται να υπάρχει αναφορά και στην Τουρκία, για τα ευρωτουρκικά θέματα σε συνδυασμό με τα ανοιχτά ελληνοτουρκικά ζητήματα, αλλά και (κυρίως θα έλεγα) το Κυπριακό. Οι διατυπώσεις, εδώ, θα έχουν σημασία και η διαπραγμάτευσή τους προμηνύεται μακρά και ενδιαφέρουσα. Διότι – θυμίζω – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του και το ταξίδι στην Αγκυρα για το κρίσιμο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στον Μάιο, οπότε θέλει να πάει με όσο το δυνατό πιο γεμάτη διπλωματική φαρέτρα.

Το ΚΚΕ πάει στις ΗΠΑ

Το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόκειται να κάνουν τη δική τους παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου την ερχόμενη Κυριακή 14 Απριλίου. Η έκπληξη είναι, όμως, ότι ο Κουτσούμπας κανόνισε μεγάλο ταξίδι στην ομογένεια. Θα επισκεφθεί τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 21 ως τις 27 Απριλίου. Οπου έχει ήδη κανονίσει σειρά κομματικών εκδηλώσεων και επαφών με σωματεία, συλλόγους και ομογενειακές κοινότητες στο Μόντρεαλ, το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη, όπου το ΚΚΕ διαθέτει πολυπληθείς ισχυρές οργανώσεις και λέσχες φίλων.

Να θυμίσω βεβαίως, ότι το ΚΚΕ στάθηκε κάθετα αντίθετο στην επιστολική ψήφο. Αυτό δεν το εμπόδισε, όμως, να κάνει παράλληλα και μια πολύ οργανωμένη καμπάνια προς τον απόδημο ελληνισμό, εκμεταλλευόμενο τις κομματικές δομές του που, αντικειμενικά, αλλά κόμματα δεν διαθέτουν σε τέτοιον βαθμό, ούτε στο εξωτερικό.

Ο Μακρόν και η Φλόγα

Τώρα που έχω πιάσει όλα αυτά, να σας μεταφέρω ότι δεν βλέπω να επιβεβαιώνεται η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, μετά της συζύγου του Μπριζίτ, στην Αρχαία Ολυμπία. Οχι βέβαια για βόλτες στον Κρόνιο λόφο αλλά για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί λίαν συντόμως και αυτή, στις 16 Απριλίου.

Βέβαιο θεωρείται πως θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, που θα συνδυάσει το ταξίδι αυτό και με διμερείς συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Αλλά για τον γάλλο πρόεδρο πληροφορούμαι ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη πτήση προς τη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι πως δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό του, άλλωστε, είχε και κάτι διαφωνίες με τον Μητσοτάκη, μπορεί να θέλει χρόνο να το σκεφτεί ακόμη, εάν δεν έχει ήδη αποφασίσει.