«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της διεθνούς δημοκρατίας του ΝΑΤΟ, της συλλογικής ασφάλειας και της στήριξης στην Ουκρανία. Είναι ισχυρός και περήφανος πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ένα αφήγημα μιας εντυπωσιακής ανάκαμψης. Και θέλω να σας τιμήσω γι’ αυτό. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εδώ και όχι πολύ παλιά η Ελλάδα κοίταζε το χάος, αλλά υπό την ηγεσία σας η Ελλάδα έχει γίνει πρωτοπόρος της οικονομίας». Ακόμη, η ίδια πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα καθοδηγεί την ευημερία και την καινοτομία. Είναι παράδειγμα στον κόσμο και είναι το σπίτι κάποιων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Ο κόσμος βλέπει να αυξάνεται ο μισθός, η σύνταξή του, να βελτιώνεται η καθημερινότητά του. Αγαπητοί μου φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία: δώσατε περηφάνια στην Ελλάδα, κάνατε περήφανη και την Ευρώπη. Αγαπητοί μου φίλοι. Το κλειδί γι’ αυτή τη μεταμόρφωση της Ελλάδας υπήρξε η ηγεσία, το θάρρος. Και η εμπιστοσύνη σε πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά. Και μέσα σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο η Ελλάδα είναι ένα νησί σταθερότητας».

Ακτοπλοϊκή γραμμή Ελλάδας – Κύπρου

Ξεκινά για τρίτη χρονιά η ακτοπλοϊκή γραμμή Ελλάδας – Κύπρου από τις 29 Μαΐου. Το τελευταίο δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται στις 3 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 400 επιβάτες και πέρα των 200 οχημάτων. Φέτος θα πραγματοποιηθούν 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Απριλίου 2024 και οι πολίτες θα μπορούν μέσω του συστήματος κρατήσεων και αγοράς εισιτηρίων να αγοράσουν τα εισιτήριά τους για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Μείωση γραφειοκρατίας

Ο Πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανασκόπηση στο Facebook εξήγγειλε την περαιτέρω απλοποίηση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Για παράδειγμα, αν θέλετε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή τηλεφωνίας, εφεξής αντί να στέλνετε τα αναγκαία δικαιολογητικά ως φυσικά αντίγραφα (ταυτότητα, βεβαίωση ΑΦΜ, τελευταίος λογαριασμός κ.ο.κ.) με κούριερ ή αυτοπροσώπως, πλέον με μια έγκρισή σας μέσω του ψηφιακού wallet του gov.gr θα διαβιβάζονται στον πάροχο ως ψηφιακά αντίγραφα». Αναφέρθηκε στη διασύνδεση των POS, στην έναρξη των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία, υπενθύμισε την έναρξη της πλατφόρμας για την ενημέρωση των δανειοληπτών και θύμισε «στους νέους και τις νέες μας ότι και φέτος θα μπορούν να κάνουν χρήση του Youth Pass. Η πλατφόρμα των αιτήσεων άνοιξε από την περασμένη Δευτέρα».

Εκδοσης visa express Τούρκων για 10 νησιά

Κύματα τούρκων επισκεπτών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Οι ροές αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι συμπίπτουν με την εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης visa express για τους επισκέπτες από την Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την τελευταία συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της πιλοτικής διαδικασίας έκδοσης visa express διάρκειας επτά ημερών για τούρκους πολίτες-επισκέπτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και συγκεκριμένα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη, Καστελόριζο, Λήμνος, Κάλυμνος και Λέρος. Η δυνατότητα έκδοσης visa express στα νησιά θα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα έκδοσης για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Μηνύματα αισιοδοξίας

Σήματα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας λίγο πριν από την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιοποιείται σήμερα το μεσημέρι. Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% έως 2,5% μεσοπρόθεσμα, υψηλότερους από το 1,5% που προβλέπεται για την ευρωζώνη, εφόσον υπάρξει πολιτική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2023, είπε, θα είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο (carry over) στο 2024.

«Φαίνεται ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας αποδεικνύονται θετική έκπληξη» σημείωσε, για να προσθέσει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίτευξη των αναγκαίων πρωτογενών πλεονασμάτων, στην αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

Ολοι με IRIS

Πληρωμές μέσω ΙRIS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες μέχρι το τέλος του έτους. Το σύστημα των άμεσων πληρωμών είναι υποχρεωτικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επόμενους μήνες θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης (ΕΡΤ news), για να συμπληρώσει ότι σύντομα θα υπάρχουν και θετικά νέα για τη μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές μέσω καρτών.

Ο υπουργός μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της ΕΣΕΕ απέκλεισε κάθε πιθανότητα να δοθεί παράταση στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. «Μην πιστέψετε καμία φήμη, δεν υπάρχει ούτε μια στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να δοθεί παράταση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση του έργου «αποτελεί πρωτίστως ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης και σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».