Στη φάση της σύνταξης του πορίσματος πληροφορούμαι ότι βρίσκεται ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο έλεγχος, από ό,τι μου λέει πηγή μου, αφορούσε γενικώς την ασφάλεια στα συστήματα του υπουργείου για να διαπιστωθούν κενά και να γίνουν οι συστάσεις. Ομως – σύμφωνα πάντοτε με όσα μαθαίνω – δεν θα πρέπει από τον έλεγχο αυτόν να περιμένουμε να γίνουμε σοφότεροι για το πώς έφτασε ο εκλογικός κατάλογος εξωτερικού των εκλογών του 2023 στα χέρια του τέως «γαλάζιου» τομεάρχη αποδήμων, Νίκου Θεοδωρόπουλου και της Ασημακοπούλου. Υποτίθεται πως η εσωτερική έρευνα θα μπορούσε να διαλευκάνει το ποιος ήταν ο υπάλληλος που έκανε τη διαρροή, αλλά οι ως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν προβλέπεται να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες.

Τρέχουν για την επιστολική

Και στην κυβέρνηση, πάντως, το βλέπουν πια ως δεδομένο ότι αυτή η υπόθεση, παρότι αφορούσε διαρροή περσινών καταλόγων, έχει πληγώσει την εμπιστοσύνη πολλών αποδήμων για την ασφάλεια των προσωπικών στοιχείων τους. Γι’ αυτό και θα εντείνουν το πρόγραμμα περιοδειών των κυβερνητικών στελεχών σε χώρες και πόλεις που συγκεντρώνουν μεγάλες κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για παράδειγμα, που έχει επιφορτισθεί και με την προώθηση της επιστολικής ψήφου, έχει ήδη «κλεισμένη» μέσα στον Απρίλιο μια μίνι γερμανική περιοδεία στη Φρανκφούρτη και τη Στουτγάρδη και, έπειτα, ταξίδια-εξπρές στη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη, όπου θα κάνει ενημερωτικές συναντήσεις για τις ευρωεκλογές και την προώθηση της επιστολικής ψήφου. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, στο τέλος Μαρτίου στην Αυστραλία βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Πολωνικά διδάγματα

Μιλώντας περί προσωπικών δεδομένων, να σας αναφέρω τα νεότερα από την Πολωνία. Επειδή τα θεωρώ… διδακτικά. Εκεί είχε διαπιστωθεί ότι παρακολουθούσαν πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους με το παράνομο λογισμικό Pegasus (αντίστοιχο του Predator). Παρότι το σκάνδαλο ήταν διαπιστωμένο και οι ενδείξεις έδειχναν ως εμπλεκόμενη την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή το αρνιόταν και έρευνες δεν προχωρούσαν, παρά τις διαμαρτυρίες του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι δυσάρεστα ψηφίσματα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής PEGA κ.λπ. Η νέα κυβέρνηση, όμως, υπό τον γνωστό μας Ντόναλντ Τουσκ, διεξάγει πλέον επίσημη έρευνα εναντίον πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, ετοιμάζει εξεταστική επιτροπή στην πολωνική Βουλή και, προχθές, έκανε γνωστό ότι θα ενημερώσει επισήμως όλα τα θύματα ότι ήταν υπό παρακολούθηση (έχουν ήδη επιβεβαιωθεί οι πρώτοι 30). Ωστε να μπορούν κι αυτοί επισήμως πια να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Αυτά.

Από τη δυσπιστία στα… μαχαίρια

Από κόντρα σε κόντρα βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνοντας πως κάτι φήμες ότι δήθεν «ψηνόταν» συμπόρευση, με αφορμή την κοινή πρόταση δυσπιστίας, ήταν… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ακόμη και η δικαίωση από το ΣτΕ του Νίκου Ανδρουλάκη, στην προσφυγή του για τις υποκλοπές, έγινε αφορμή να ανταλλάξουν καρφιά. Ενώ και στην ομιλία του στην ΚΕ χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πιο χρήσιμος ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά ως υπουργός του». Αμέσως αντεπιτέθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, λέγοντας ότι «το ποιος επιλέγει να γίνει «ουρά» στη ΝΔ, ακολουθώντας και αναμασώντας τα fake news, είναι πλέον γνωστό σε όλους». Το ποια είναι τα fake news δεν το προσδιόρισε. Αλλά πήραμε κι άλλη γεύση για το πώς θα πάει αυτή η προεκλογική περίοδος…

«Σπαρτιάτες» χωρίς ευρωλίστα

Σε άλλα εκλογικά νέα, μετά τις γνωστές πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις με τους «Σπαρτιάτες», αλλά και με την απόφαση του Εκλογοδικείου που αναμένεται, νομίζω θα βρεθούμε μπροστά σε αρκετές πρωτοφανείς καταστάσεις. Και ότι δύσκολα θα δούμε το κόμμα να κατεβαίνει στις ευρωεκλογές. Οι ως τώρα πληροφορίες προς τα εκεί συγκλίνουν δηλαδή. Ποιος πανηγυρίζει γι’ αυτό; Πλην της Ελληνικής Λύσης, θα έλεγα να αρχίσουμε να προσέχουμε περισσότερο και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου (Φωνή Λογικής). Μου λένε ότι αυτό «τσιμπάει» από το κοινό των «Σπαρτιατών».

Επίσκεψη ισορροπιών

Μπορεί η κυβέρνηση να μην πηγαίνει (ακόμη) στην Ουάσιγκτον, αλλά θα έρθει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα. Διότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται στη χώρα μας η Τζέσικα Λιούις, υφυπουργός Εξωτερικών με το χαρτοφυλάκιο της αμυντικής διπλωματίας. Η οποία, πριν από την Αθήνα, θα κάνει και μια στάση στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, για συναντήσεις με τον Χακάν Φιντάν και άλλους αξιωματούχους. Και στις δύο επισκέψεις θέμα θα είναι η αμυντική συνεργασία. Αλλά θεωρώ απίθανο, δεδομένου ότι μιλάμε για διπλή διπλωματική αποστολή, να μην πέσουν στο τραπέζι τα εξοπλιστικά, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος…