Λήξη συναγερμού για πιθανά εμπόδια στον ελληνοτουρκικό διάλογο, στον απόηχο της βαριάς ήττας Ερντογάν στις τουρκικές δημοτικές εκλογές, σήμανε μέσω Βρυξελλών, ύστερα από τη διεξοδική 50λεπτη συνάντηση που είχε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα ημερήσιας διάταξης του ΝΑΤΟ καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ιδιαιτέρως ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχουν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Αγκυρα στα μέσα Μαΐου.

Το πράσινο φως για την ανεμπόδιστη πορεία των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων άναψε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ, όταν πλέον έγινε σαφές πως οι διμερείς επαφές δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από το δυσμενές για το κόμμα του Ερντογάν αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Τουρκία.

Οι δύο υπουργοί, μάλιστα, προγραμματίζουν να έχουν και νέα συνάντηση με χαρακτήρα προπαρασκευαστικό, σε χρόνο προγενέστερο της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Στο νέο τετ α τετ, εφόσον πραγματοποιηθεί, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το τελικό πλαίσιο της διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών, προκειμένου να φανεί κατά πόσο μπορεί σε αυτή την πέμπτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν να γίνει το επόμενο βήμα και να ανοίξει για πρώτη φορά η συζήτηση επί των «δύσκολων και μεγάλων» θεμάτων, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Διπλωματικές πηγές, πάντως, τονίζουν ότι έως τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση, για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ενώ, υπογραμμίζουν πως ούτε μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες εθίγη το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι συζήτησαν οι δύο ΥΠΕΞ. Για το περιεχόμενο του διαλόγου Γεραπετρίτη – Φιντάν, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μια συζήτηση με πρόσημο θετικό, η οποία κινήθηκε σε ζητήματα περιφερειακά και διεθνή, μέσω της οποίας επαναπροσδιορίστηκε ο οδικός χάρτης των διμερών επαφών και, ουσιαστικά, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού τον επόμενο μήνα στην Αγκυρα, η οποία μένει να φιξαριστεί με επικρατέστερες τις ημερομηνίες μετά την εβδομάδα του Πάσχα. Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συνάντησε τον τούρκο ομόλογό του ερχόμενος από την Κύπρο και τις επαφές που είχε εκεί με τον κύπριο ΥΠΕΞ και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι σαφές ότι το Κυπριακό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών Γεραπετρίτη – Φιντάν, όπως και τα ελληνοτουρκικά αλλά και το Ουκρανικό, για το οποίο άλλωστε ο έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα» που χρήζει «άμεσης διαχείρισης».

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΙΖΑ – ΕΞΠΡΕΣ. Στη συνάντηση των Βρυξελλών συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση στη θετική ατζέντα και στην υλοποίησή της, με αναφορά και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας και Μεταναστευτικού. Παράλληλα, διατυπώθηκε η βούληση να διατηρηθεί η τρέχουσα ηρεμία, ενώ τέθηκε ως στόχος στο τέλος Απριλίου να ξεκινήσει η εφαρμογή της τουρκικής βίζας – εξπρές και για τα 10 ελληνικά νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Καστελλόριζο, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως) που προέβλεπε η Διακήρυξη των Αθηνών. Κατά τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν υπήρξε αλλαγή της ημερομηνίας για τον δεύτερο πυλώνα διαβουλεύσεων, της Θετικής Ατζέντας στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Φραγκογιάννη και Ακτσαπάρ, η οποία μεταφέρθηκε από τις 15 στις 26 Απριλίου. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση Λαλάκου – Ακτσαπάρ στην Αθήνα στις 22 Απριλίου, όπως προβλεπόταν, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.