Με τη Νέα Δημοκρατία -σύμφωνα σχεδόν με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- να χάνει ψήφους από τα δεξιά της και τις ευρωεκλογές να κοντοζυγώνουν, επιβεβλημένη θεωρείται η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει «ανοίγματα» στην πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Οι σχέσεις των δύο παραμένουν «παγωμένες» με τους «Σαμαρικούς» να επιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απομακρύνει το κόμμα από τις παραδοσιακές του αξίες και την ιστορική του βάση της «πατριωτικής» Δεξιάς.

Το 15ο Συνέδριο της «γαλάζιας» παράταξης όσο και αν έφερε «πρόσθετη αισιοδοξία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την εκτίμηση για «πρωτόγνωρη συσπείρωση» δεν μπόρεσε να κρύψει κάτω από το χαλάκι την εσωστρέφεια που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Γνωρίζοντας άριστα την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και σχεδόν δύο μήνες να μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει μηνύματα στην άλλη πλευρά, τείνοντας χείρα φιλίας.

Τα ανοίγματα Μητσοτάκη και η σιωπή Σαμαρά, Καραμανλή

«Θα το ξαναπώ και σε όσους εντός της Νέας Δημοκρατίας μάς ασκούν καλόπιστη κριτική: καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη. Και κανένα μικρό παράπονο, όσο δικαιολογημένο και αν είναι, δεν αξίζει το ίδιο με τη μεγάλη συλλογική πρόοδο. Ας τα ζυγίσουμε, λοιπόν, όλα με το πραγματικό τους βάρος», είπε την τρίτη ημέρα του συνεδρίου επιχειρώντας να ενισχύσει τη συσπείρωση του κόμματος του που χάνει συνεχώς ψήφους από δεξιά -σύμφωνα με τις έρευνες κοινής γνώμης- και τις φήμες να θέλουν ένα μέρος της «γαλάζιας δεξαμενής» να κατευθύνεται στους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου.

Να σημειώσουμε πως στο επετειακό Συνέδριο της ΝΔ δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος (Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς) επέλεξαν τη σιωπή με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μήνυμα που επιθυμούν να στείλουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, ο Γιώργος Μουρούτης και ο Αντώνης Σαμαράς

Οι κλυδωνισμοί δεν περιορίστηκαν στη σιωπή αλλά και τις σαφείς αποστάσεις που πήρε ο Αντώνης Σαμαράς από την υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές.

Και τούτο, καθώς η ανακοίνωση ότι ο κ. Μουρούτης θα είναι υποψήφιος με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, από πολλούς ερμηνεύτηκε ως μία κίνηση που είχε ως στόχο τη συσπείρωση. Στην ανακοίνωση της Πειραιώς, μάλιστα, αναφερόταν ότι «ο Γιώργος Μουρούτης την περίοδο 2012-2015 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την περίοδο 2009-2012 διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ». Ωστόσο, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν πως η υποψηφιότητα του κ. Μουρούτη «δεν έχει σχέση με τον Σαμαρά, είναι επιλογή Μητσοτάκη».