Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες, εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Wall Street Journal» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ως λόγοι αναφέρονται οι  ανησυχίες για την οικονομία και η κατάσταση της υγείας του αμερικανού προέδρου. Ο Τραμπ προηγείται με 2 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, την Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, Πολιτείες που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα στο ερώτημα ποιον θα επέλεγαν οι ψηφοφόροι συμπεριλαμβανομένων και τρίτων, ανεξάρτητων υποψηφίων.

Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο και σε μια «μονομαχία» μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν. Στο Γουισκόνσιν, την έβδομη Πολιτεία όπου το αποτέλεσμα θεωρείται επίσης αμφίρροπο, ο Μπάιντεν προηγείται με 3 μονάδες του Τραμπ, μεταξύ όλων των υποψηφίων, ενώ στη μεταξύ τους μονομαχία φαίνεται να συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό. Στη δημοσκόπηση, οι αρνητικές απόψεις για την απόδοση του Μπάιντεν στα καθήκοντά του ξεπερνούν κατά τουλάχιστον 16 μονάδες τις θετικές. Το προεκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν αγωνίζεται να κατευνάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την αμερικανική οικονομία, παρά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις υγιείς δαπάνες και την καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη του ΑΕΠ. Το θέμα αυτό προβληματίζει τους οικονομολόγους και τους Δημοκρατικούς πολιτικούς αναλυτές.

Οι αρνητικές απόψεις

Στη δημοσκόπηση της «WSJ», οι αρνητικές απόψεις για την απόδοση του Μπάιντεν στα καθήκοντά του ξεπερνούν κατά τουλάχιστον 16 μονάδες τις θετικές. Σε τέσσερις από τις αμφίρροπες Πολιτείες η διαφορά ξεπερνά τις 20 μονάδες. Επίσης, το 48% των ψηφοφόρων έκριναν ότι ο Τραμπ είναι σε καλύτερη σωματική και διανοητική κατάσταση για να αναλάβει την προεδρία, ενώ το ποσοστό του Μπάιντεν στο ίδιο ερώτημα είναι μόνο 28%.

Χθες έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών και των δύο κομμάτων στις Πολιτείες του Κονέκτικατ, της Νέας Υόρκης, του Ροντ Αϊλαντ και του Γουισκόνσιν. Οπως ήταν αναμενόμενο, Μπάιντεν και Τραμπ θριάμβευσαν ο καθένας στο κόμμα του. Στους Ρεπουμπλικανούς έχει ενδιαφέρον ότι η Νίκι Χέιλι κινείται σε ποσοστό γύρω στο 10%, ενώ στους Δημοκρατικούς στο Ροντ Αϊλαντ και στο Κονέκτικατ ξεχωρίζει το ποσοστό που δόθηκε για την επιλογή εκλεκτόρων που δεν δεσμεύονται προς τον Τζο Μπάιντεν, δηλαδή 11,5% και 14,9% αντίστοιχα.